Zayıflatıcı Beslenme Yöntemleri-3
• Domates ve ananas rejimi – Rejim 8-10 gün sürer. Domates çiğ olarak ve kabuklarıyla, ama çekirdekleri çıkarılarak yenir.
Pazartesi, Çarşamba, Cuma, ve Pazar günleri şu program uygulanır:
Sabah kahvaltısı: 200 gr domates, yarım limon suyu, tuz, biber, kıyılmış maydanozdan oluşan bir salata.
Öğle yemeği: 15 gr zeytinyağı, yarım limon suyu ve ince ince kıyılmış maydanoz, fesleğen, yarım soğan, nane, bir yaprak defne ve başka aromatik bitkilerle tatlandırılmış 300 gr domates salatası; bir dilim kızarmış ekmek, 1/4 İt sek beyaz şarapta bekletilmiş üç dilim ananas.
Akşam yemeği: 15 gr zeytinyağı, sirke, altı adet fesleğen yaparağı, maydanoz ve 80 gr küp biçiminde kesilmiş mozzarellanın katıldığı 200 gr domates salatası; bir dilim kızarmış ekmek; öğle yemeğinde olduğu gibi şarapta bekletilmiş bir dilim ananas.
Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri şu program uygulanır:
Sabah kahvaltısı: Öbür günlerde olduğu gibi domates salatası, bir yumurta, bir dilim kızarmış ekmek.
Öğle yemeği: 20 gr zeytinyağı ve tuzla tatlandınlmış altı-sekiz adet fesleğen yaprağı, bir katı yumurta ve zeytinyağlı bir adet konserve hamsi ya da sardalye katılmış 300 gr domates salatası; bir dilim kızarmış ekmek; 1/4 litre sek beyaz şarapta bekletilmiş dört dilim limonlu ananas.
Akşam yemeği: Tek tek ortadan kesilerek ve aralarına birer dilim mozzarella konarak ızgarada pişirildikten sonra 15 gr zeytinyağı, tuz, sirke, bir tutam baharat ve sekiz yaprak fesleğen ile tatlandırılmış 200 gr domates; bir dilim kızarmış ekmek; 1/4 litre sek beyaz şarapta bekletilmiş üç dilim limonlu ananas.
Bu rejim günde 35 gr protein, 20 gr yağ, 200 gr karbonhidrat, vitaminler ve mineral tuzlar olmak üzere 1.000-1.100 kalori sağlar.
• Humplik rejimi – Dr. H. Humplik tek basma kalori hesabının ampirik bir değer taşıdığını ve sindirim fızloyojisini göz önüne almadığını savunur. Ona göre, insanlar doyuncaya değin yeseler, hatta gereksinimlerinin üzerinde kalori alsalar bile zayıflayabilirler. Önerdiği rejim vücudun, doğal yapılarına ve hazırlanma biçimlerine göre çeşitli besinleri sindirmesi için gerekli enerji miktarını temel alır.
Rejimin ağırlığını proteinli yiyecek ve içecekler oluşturur: Yağsız et (fırınlanmış, haşlanmış, ızgara, füme), özellikle katı yumurta ve çiğ sebzeler. En çok önerilen besinler turpgiller, salatalık (kabuğuyla birlikte), yeşil biber, yeşil salata ve taze meyvelerdir (muz, incir, hurma, üzüm, mandalina dışında). Ayrıca pişirilmiş yeşil sebzeler (unlu, yağlı ve püre biçiminde olmayan) yenebilir. Meyve suları ve marmelatlar yasaktır.
Humplik’in rejimini bilimsel temellerden yoksun saymak yanlış olur. Ama emilimleri için gerekli enerji, sağladıkları enerjiden daha fazla ya da en azından birbirine yakın besinlere dayalı bir rejimin düzenlenmesi ve sürdürülmesi kolay değildir. Bu yaklaşım beslenme amacını tersine çevirmekle birlikte şişman kişiler için göz ardı edilemeyecek doğrular taşır.
Gene Humplik’e göre, önerdiği yöntem son derece dengeli bir beslenme sağlar. Çünkü yağları, proteinleri ve vitaminleri dışlamadığı gibi, hastayı da aşırı kısıtlamalara zorlamaz.