tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Zayıflatıcı Beslenme

Vücut ağırlığını temel olarak besinlerle alınan ve fiziksel etkinliklerle tüketilen kalori miktarları belirler. Alınan kalorinin yeteri kadar tüketilememesi vücut ağırlığını sağlık için tehlikeli olabilecek biçimde artırır. Şişmanlık olarak nitelendirilen bu durum özellikle gıda alımının kısıtlanmasıyla düzeltilebilir.

Rejim yapmak olarak bilinen zayıf­latıcı beslenme şişmanlıkta uygulanan temel tedavi biçimidir. Bu tedaviyi be­lirleyen iki temel nokta vardır. Bunlar­dan biri şişman kişinin açlığını bastıra­cak ve iştahını kesecek ölçüde yiyip içebilmesi, öbürü de tüketilen besin maddelerinin zayıflamayı sağlarken dengeli beslenmeyi bozmayacak nitelik­te olmasıdır. Özetle beslenme programı nicelik ve nitelik açısından şişman kişi­nin sağlığında olumsuz bir etki yarat­mayacak biçimde düzenlenmesini ge­rektirir.

Bu temel sorunların çözülebilmesi için besinlerin kalori değerlerinin ve özellikle de kalorinin hangi besinlerle alındığının bilinmesi gerekir. Şeker, yağ ve alkolden alınan kaloriler ile pro­tein ve liflerden alınan kaloriler arasın­da pek az ortak nokta vardır.

Ekmeğin sağladığı 100 kalori ile zeytin, et ve ye­şil sebzelerin sağladığı 100 kalori vü­cutta farklı değişimlere uğrar. Bunların yağ dokusuna dönüşme süreçleri de ay­nı değildir. Şeker, un, yağlı maddeler ve alkol aşırı miktarda alındıklarında trigliseritlere dönüşür. Buna karşılık et, ba­lık, tavuk, yumurta, süt ve peynirin ana öğesi olan proteinler ancak sınırlı bir miktarda enerji kaynağı olarak kullanı­lır. Çok alındıklarında bile yağ dokusu­na pek az dönüşürler.

Zayıflatıcı BeslenmeYeşil sebzelerin başlıca bileşeni olan selüloz insan vücudunda hiçbir dö­nüşüme uğramaz. Ama beslenmede da­mak tadı oluşturmaktan çok daha önem­li bir işlevi vardır. Bağırsaklardan emilememesine karşılık dışkı oluşumunda, bağırsakların çalışmasında ve sindirim artıklarının atılmasında önemli bir rol oynar.

Bu genel bilgilerin ışığında zayıfla­tıcı beslenme programının ana çizgileri belirlenebilir:

• Bol miktarda proteinli ve lifli besin­lerin alınması.

Alkolden kesinlikle kaçınılması.

• Şeker ve yağların büyük ölçüde azal­tılması.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular