Yapay Kalp
Kalbin kasılma hareketlerini kısmen ya da bütünüyle gerçekleştirecek mekanik araçların başarıyla kullanılması kalp hastalıkları uzmanlarının başlıca amaçlarından biridir. Çok sayıda hastayı ilgilendiren bu sorunun çözümü hem böyle bir aracın teknolojik olarak yapılabilmesine, hem de vücuda kabul ettirilebilmesine bağlıdır.
Günümüzde kalp cerrahisinin kalp nakli dışındaki ikinci ana uğraşı kalbin yerine yapay kalp olarak bilinen mekanik bir aracın takılmasıdır.
Yapay kalp kalbin tek yönde kan akımı sağlayan bir pompa gibi çalışması ilkesine dayanılarak tasarlanmıştır. Bazı önemli biyolojik sorunların çözülmesiyle, yapay bir pompanın bu doğal pompanın işlevini kısmen ya da bütünüyle üstlenebileceği düşünülmektedir.
Yapay kalbin gerçekleştirilmesinde karşılaşılan başlıca engel, bu pompanın iç kısmını döşeyecek uygun bir maddenin ve kapakçık biçiminin bulunamamış olmasıdır. Dolaşan kanın uzun süre “biyolojik olmayan” yüzeylerle temas etmesi pıhtılaşmaya ve alyuvarlarda parçalanmaya (hemoliz) yol açmaktadır. Bu nedenle günümüzde kullanılan tek yapay kalp türü kısmi yapay kalptir.
Kısmi yapay kalp, kalp kasının kasılma hareketlerini bütünüyle üstlenemez; örneğin çıkarılmış bir kalbin yerini tutamaz. Ama enfarktüs ya da sol karıncık yetmezliği nedeniyle hastalanmış olan kalbin dinlenmesini sağlayarak hastanın daha çabuk toparlanmasına yardımcı olur.