Yapay Anüse Yardımcı Gereçler
Bu alandaki ilerlemeler bütün olumsuz durumların hemen hemen aşılmasını sağlayacak ölçüde başarılıdır. Günümüzde kullanılan yardımcı gereçler hafif, yumuşak ve yetkindir. Kolaylıkla taşınabilir, takılıp çıkarılabilir ve giysi altında saklanabilir. Genellikle alerjik olmayan maddelerden yapıldıkları için cilt sorunlarına yol açmazlar.
Piyasada satılan torbaların çeşitli modelleri vardır. Ama en yaygın kullanılanlar kendi kendilerine yapışanlardır. Kullanılacak torbanın tipini belirlerken, yapay anüsün türü, buna bağlı olarak dışkılama sayısının sıklığı ve dışkının kıvamı gibi etkenler göz önünde tutulmalıdır. Tedaviyi uygulayan hekimin önerileri her zaman dikkate alınmalıdır.
Şimdi kısaca yapay anüslü hastalara yardımcı olabilecek öbür gereçleri tanıyalım:
• Karaya halkası – Nemi emen ve sindirim enzimlerinin etkisine duyarsız olan özel bir maddeden yapılmıştır. İleostomili hastalarda kullanılır. Dışkının ciltte yarattığı tahrişi önlemeye yarar.
• Karaya kremi – Yapay anüsün çevresindeki cilde ince bir katman halinde sürülür. Tahrişlere karşı koruyucu bir etki gösterir.
• Koruyucu plaka- Yapay anüs çevresindeki ciltte bir tahriş oluştuğunda, girişimden hemen sonra uygulanması gereken yapışkan bir banttır. Deliğin çevresine düzgün olarak yapıştırılır ve böylece bağırsak salgılarının ciltle temasını engeller. Torba bu koruyucu plakanın üzerine takılır; torba deliği daha önceden plakaya uygun biçimde ayarlanır. Böylece yapay anüs çevresindeki cilt ile torba temas etmemiş olur.
• Yapay anüs örtüsü- Daha çok, dışkılamasını iyi kontrol edebilen yapay anüslü hastaların kullandığı bir gereçtir. İki dışkılama arasında yapay anüsü örtmeye yarar. Bazen gazın koku salmadan dışarıya çıkmasını sağlayan özel bir filtre, bazen de dışkılama sonucunda ortaya çıkabilecek mukus salgılarını “toplama”ya yarayan emici bir yüzeyle donatılır.