tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Yapay Anüs Derneklerinin Etkinlikleri

Birçok ülkede yapay anüslü hastaları ve bu sorunla ilgili çeşitli kesim­lerden insanları bünyesinde toplayan kuruluşlar vardır. Bunlar gönüllü sağlık hizmeti veren bütün öbür kuruluşlar gibi pek çok düzeyde etkin­lik gösterir.

Örneğin hastalara uygulamalarda yardımcı olmak, çeşitli kuruluşlarla işbirliği yapmak, sağlık eğitimi vermek, yapay anüsü ge­rektiren hastalıklardan korunma konusunda yol göstermek ve bunların tedavisine yardımcı olmak bu tür kurumların başlıca amaçları arasında­dır.

Bazı yapay anüs dernekleri kurum giderlerini kendileri karşılarkan, öbürleri özel ya da resmi çeşitli kurumlardan destek almaktadırlar. Ya­pay anüslü hastaların büyük bölümü sıra dışı durumlarından ötürü önemli uyum sorunları yaşamakta, kendilerine yardımcı olacak kuruluş­larla yakın ilişkiye girememektedir.

Düzenli sağlık hizmetlerinin veril­diği ülkelerde bile yapay anüslülerin ancak yüzde 20-25’i bu tür ilişkiler içindedir. Bu da on binlerce kişinin bazı sağlık olanaklarından, hatta ya­pay anüs torbalarını nasıl bulabileceklerinden haberdar olmadıkları an­lamına gelmektedir.

Büyük merkezlerden uzakta torba bulmakta önemli güçlüklerle karşılaşıldığı görülmektedir. Hastaların kolostomi torbası yerine sıradan bir poşet kullanmak zorunda kalması da yer yer karşılaşı­lan bir durumdur.

Yapay anüsle ilgili herhangi bir güçlüğün ortaya çık­maması için büyük çaba gösterilen ABD ve gelişmiş Batı ülkeleri dışın­da sorunlar sürmektedir.

Sonuç olarak en önemli sorun yapay anüslülerin engellerinin ön­lenmesidir. Yapay anüsün normal günlük etkinlikleri engellediği biçi­mindeki önyargıdan pek çok hastayı kurtarmak gerekmektedir. Kadın hastalar uygun önlemler alındığında gebeliği kolaylıkla sürdürebilirler. Yapay anüsle mayo da giyilebilir, denize de girilebilir.

Yapay anüs dernekleri her fırsatta hekimlere düşen görevin hastane ka­pısında bitmediğini, yapay anüslülerin daha sonra da rehabilitasyon ve düzenli muayene açısından mutlaka izlenmesi gerektiğini savunmakta­dır. Birçok ülkede düzenli biçimde yürütülen eğitim programlarıyla has­talar bilgilendirilmekte, ayrıca açılan kurslarla yapay anüslü hastaları  izleme konusunda uzmanlaşmış hemşireler yetiştirilmektedir.

Bu tür derneklerin bir başka çalışma alanı da başta kalınbağırsak kan­serleri olmak üzere yapay anüse yol açabilecek hastalıkları önlemeye çalışmak, özellikle beslenme alışkanlıklarına yönelik gerekli uyarıları yapmaktır. Çünkü bu tip tümörlerin yenen besinlerle yalandan ilişkili olduğu bilinmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular