Veganizm
Çocuğunuz süt ve süt ürünlerini de reddediyorsa, işiniz biraz daha zordur. Vegan vejetaryen beslenme tarzına sahip çocuklarda görülen en önemli sorun kalsiyum, D ve B12 vitaminlerinin eksikliğidir.
Aşırı vejetaryen beslenme tarzında B12 vitamini eksikliğini telafi edecek gıdalar yer almamaktadır. B12 vitamini özellikle de hayvani ürünlerde bulunmaktadır. Bira mayası ve soya sütünde de B12 bulunur. Et ve et ürünlerini tercih etmeyen insanlar B12 ihtiyacını soya sütünden, bira mayasından, fermante edilmiş soya fasulyesinin arpa veya pirinç gibi tahıllar ile karıştırılması sonucu hazırlanan “miso” adlı yiyecekten ve soya fasulyesi dışında bazı tahılları içeren ve küflendirildikten sonra ufak parçalar haline getirilerek tüketilen “tempeh” adlı yemekten elde edebilir. Et ve et ürünleri ile beslenmeyen insanların mutlaka B12 takviyesi alması gerekmektedir. Bazı uzmanlar vejetaryen çocukların vitamin takviyesine ek olarak soya sütü içmesi gerektiğini söylemektedir.
Kalsiyum, süt ürünleri dışındaki ürünlerde de bulunur.
Vejetaryen çocuklar düzenli olarak kalsiyum içeren besinlerle beslenmelidir. Brokoli, soya fasulyesi, badem, tofu, soya sütü (soya yoğurdu ya da soya peyniri), kuru meyveler, koyu yeşil renkli sebzeler de vejetaryen çocukların menüsünde muhakkak bulunması gereken yiyeceklerdendir. Soyalı ürünleri aşırı miktarda tüketmemenizi tavsiye ederiz.
D vitamini güneşten elde edilen bir vitamin türüdür. Çocuğunuzun, kendisine zarar vermeyecek şekilde güneşlenmesini sağlayın. Kış aylarında ise D vitamini içeren vitamin kombinasyonu hapları kullanın.