Uykusuzluk veya Uyku Yitimi
Uykusuzluk; uykuya dalma zorluğu, gece esnasında hoş olmayan uyanmalar, kesintili uyku ve bunların sonucu olarak gün içinde uykulu ve uyuşuk olma halidir. Her ne kadar en yaygın karşılaşılan uyku bozukluğu olsa da, uykusuzluk tek başına bir hastalık olmayıp, daha ziyade, ateş ya da ağrı gibi bir semptom yani belirtidir. Bir senelik süre zarfında, yetişkinlerin yüzde 40’ı uykusuzluk periyotları yaşarlar.
Eğer sadece birkaç gün sürüyorsa geçici uykusuzluk; birkaç hafta sürüyorsa kısa vadeli uykusuzluk; ve sorun ısrar ediyorsa, kronik uykusuzluk olarak tanımlanır.
Geçici ve kısa vadeli uykusuzluğun sebepleri, kişi tarafından genellikle bilinir, bir yakınının ölümü, bir hadiseye dair endişe, jet lag, ya da bir hastalığın veya yaralanmanın yarattığı rahatsızlık gibi…
Uykusuzluğun en yaygın şekli, “öğrenilmiş uykusuzluk” olarak adlandırılır. Birkaç uykusuz gece geçirdikten sonra, bazı kişiler uyuyabileceklerine dair evhama kapılabilirler. Ayrıca, gün içinde kendilerini uykulu da hissedebilirler ki bu bir kısır döngü halini alabilir. Önce uykuyu kahve içerek gidermeyi denerler. Kahvenin etkisi 16 saate kadar sürebildi-ğinden, gündüz saat lO’dan sonra içilen kahve, o gece geç saatlere kadar uykuya engel olabilir.
Bazı kişiler, uyuyabilmek için, yatağa yatmadan önce bir miktar alkollü içecek alır. Ama başlangıçta uyku veren alkol, birkaç saat içinde uykuyu bozacaktır. Ayrıca yatmadan önce alınan içki, uyku kalitesinin de zayıflamasına yol açabilir.
Birkaç uykusuz geceden sonra, bazı insanlar kendilerini o derece yorgun hissederler ki egzersiz yapmayı da bırakırlar. Egzersiz uyku kalitesini arttırdığı için, bu durum sadece sorunu arttırır.