tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Uyku Apnesi Sendromu

Uyku apnesi, her gece solunumun yüzlerce kere durduğu ve bu suretle yaşamı tehdit eden bir durumdur.
Fazla kilolu kişilerde daha yaygındır.

Solunumun durduğu her sefer kısa bir an uyanır ve sonra uykuya devam edersiniz. Ama uyanmış olduğunuzun asla farkında olmaz­sınız. Bu durum, bariz bir şekilde uykuyu bozar.

Zamanla, yorgunluk, letarji (uyuşukluk), ve baş ağrıları hisset­meye başlarsınız ki bunlar pek çok uyku bozukluğunun ortak özelli­ğidir. Bir uyku partneri, solunum­daki dur-başla durumunu ya da çok yüksek sesli horlamayı ilk fark eden olabilir.

İki farklı tipte uyku apnesi vardır: Engelleyici uyku apnesi ve merkezi uyku apnesi. Engelle­yici uyku apnesi daha yaygındır ve üst solunum yolunun büyük bir küçükdil, dil ya da bademcik gibi bir doku fazlasıyla bloke olduğu durumlarda vuku bulur. Uyku, kasların gevşemesine sebep olduğunda, doku fazlası solunum yoluna düşme eğiliminde olur ve bu solunumu engeller. Engelle­yici uyku apnesinde risk altında olanlar, horlayan ya da tansiyonu olanlar veya ensesi kalın kişilerdir. Yaka ölçüsü 44. 5 santimden fazla olan kişilerin yüzde 50’si uyku apnesinden muzdariptir.

Merkezi uyku apnesi, geceleri sizin için otomatik olarak solunum yapan kaslan kontrol etmek üzere gerekli mesajları gönder­mekle yükümlü beynin önemli bir kısmının, bu mesajlan göndermede muvaffakiyetsizliğe düşmesi halinde vuku bulur (uyanık olduğunuzda, bu özel beyin mesajları olmaksızın solunum yaparsınız).

Her türlü uyku bozukluğuna eşlik edebilen semptomlara ilave olarak, uyku apneli kişilerde kalp aşırı çalışır çünkü gece oluşan düşük oksijen durumunu algıla­dığında daha fazla kan pompala­maya çalışır.

Uyku apnesi sendromundan muzdarip kişiler, gece solunum muvaffakiyetsizliği sebebiyle ölüm riskiyle karşı karşıyadır ve ayrıca felç; kalp krizi; ve konjestiv kalp muvaffa­kiyetsizliği; riskleri de vardır. Uyku hapları kullanılmama­lıdır çünkü doğal uyanma itkisini engelleyebilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular