Uçuk
Herpes, virüs denilen ufak canlıların deride meydana getirdiği içi sıvı dolu küçük kesecikler yani veziküllerdir. Tıp dilinde herpes sirnpleks, halk deyimiyle uçuk diye bilinir. En çok ağız ve dudaklar ile cinsel bölgelerde meydana gelirler. Veziküllerin çıkacağı yerlerde yanma, batma gibi hisler duyulur ve kırmızı, hafif şiş bir zeminde yuvarlak, içi saydam sıvı dolu kesecikler belirir.
Daha sonra içindeki sıvı bulanıklaşır ve üzeri esmer bir kabuk ile örtülür. Kabuk birkaç gün içinde düşer ve 1-2 hafta içinde tamamen kaybolur. Herpes bazı enfeksiyon hastalıklarında, aşı ve enjeksiyonlardan sonra meydana gelebileceği gibi korku ve heyecan anlarında, aybaşı halinde de görülebilir. Kadınlarda gebeliğin 3-6. aylarında görülen ve doğumdan sonra kaybolan şekline herpes gestationis denir. Şiddetli kaşıntı ve sivilcenin bütün şekilleri mevcuttur.
Kanda eozincfili vardır. Anne için zararsız olan hastalık çocuk için tehlikeli olabilir. Herpes simplekste tedavi için yerel olarak antiseptik solüsyonlar ve kortizon uygulanabilir. Talk pudrası ve alkol pansımanı kaşıntıya faydalıdır. Ağızdan C vitamini verilir. Ayrıca otohemoterapi yani hastanın kendi kanını kendisine enjekte etmek şeklinde bir tedavi de uygulanabilir.
Uçuk hastalığı, “herpes simpleks virüsü” adı verilen bir virüsün neden olduğu, cilt ve mukozalarda gözlenen içi su dolu keselerden ibaret bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsler daha çok ağız, burun ve çevresinde görülürken, genital bölgede yer alan virüslere de rastlanabilir. Bağışıklık sistemi güçsüz olan, viral enfeksiyonların sonucunda bitkinleşen çocukların vücuduna yerleşen “herpes simpleks virüsü” uçuk hastalığına neden olur.
Uçuk için önerilen modern tıp tedavileri:
“İdoksüridin” türü mürekkebimsi uçuk ilaçları, “asiklovir” türü antiviral ilaçlar ve antiviral özellikteki haplar kullanılabilir.
Doğal sağlık tedavileri:
■ Homeopati tedavileri uçuk tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Tedavilerin uzun bir sürece yayılması gerekmektedir.
• Homeopati alanında kullanılan “Nat. Mur.” adlı madde alt dudakta meydana gelen çatlamalara, ağız kuruluğuna ve yanma hissi veren yaralara iyi gelir.
• Homeopati alanında kullanılan “Rhus Tox.” adlı madde ağız ve çene yaralarına, ağız kenarında görülen küçük ülserlere iyi gelir.
• Homeopati alanında kullanılan “Sempervivum” adlı madde ağızda oluşan ülsere ve geceleri artan damak kanamalarına iyi gelir.
• Homeopati alanında kullanılan “Capsicum” adlı madde ağızda oluşan çatlaklara, dudakların renginin solmasına, çenede oluşan kızarıklara, dilde oluşan küçük kesiklere ve nefes kokusuna iyi gelir.
■ Sarı kantaron otunu uçuğun çıkacağını hissettiğiniz anda kullanmaya başlayın.
■ Bergamut, okaliptüs ve çay ağacı yağları küçük kesiklerin tedavisinde kullanılabilir.
■ Lavanta yağı kendiliğinden patlayan cerahatlerin ve kesiklerin tedavisinde kullanılabilir.
■ Özellikle de kendisini bitkin hisseden çocukların vücudunun uçuğa daha meyilli olduğu bilinmektedir. Çocukların beslenme tarzı uçuk oluşumunda büyük bir rol oynamaktadır. Sağlıklı beslenen çocuklarda daha az uçuk vakası yaşanmaktadır. Tahıl içeren müsli, meyve, mercimek, fındık ve bazı şifalı otların tohumları (çörek otu) çocuğunuzun sağlığını güçlendirir. Vitamin ve mineral kombinasyonu hapı kullanın. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için antioksidan ağırlıklı gıdaları tercih edin. C vitamini bağışıklık sistemini kamçılar, antiviral ve mantar-savar bir özellik taşır. Çinko bağışıklık sistemini güçlendiren antiviral ve mantarsavar bir maddedir.
■ Asidofilus tabletleri çocuğunuzun bağırsaklarında yer alan yararlı bakterileri kamçılar, enfeksiyonları önler.
Faydalı terapiler
Stresi önleyen, bağışıklık sistemini güçlendiren herhangi bir terapi (refleksoloji, homeopati, geleneksel Çin terapileri, akupunktur, herbalizm, aromaterapi, besin terapileri) uçuk tedavisinde uygulanabilir.
Evde yapabilecekleriniz:
Uçuk bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Ellerinizi sık sık yıkayın, çocuğunuzun havlusu ile kendi kullandığınız havluyu ayırın.