tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Sütten kesme zamanı

Bebeğinizi hemen sütten kesmeye çalışmayın. Bazı bebekler daha 4-5 aylıkken ye­mek yemek ister ve yedirmek istediğiniz her yemeğe olumlu tepkiler verir. Bu du­rumda bebeğinize yeni tatlar tattırmanızın herhangi bir tehlikesi yoktur. Ancak be­beğinize çok erken bir dönemde yemek yedirmeye başlarsanız, sindirim sorunla­rına neden olabilirsiniz.
6. ayını dolduran bebeğinize azar azar pirinç pilavı, meyve ve sebze yedirebi-lirsiniz. Ancak sütten kesme aşamasını daha geç bir tarihe ertelemenizi tavsiye ederiz çünkü birçok alerjik vakayı bu şekilde önleyebilirsiniz. Anne sütü yerine başka bir gıda maddesi denemeyin. Bebeğiniz bir yaşma gelene kadar, vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmını anne sütünden karşılar. Bebeğinize verece­ğiniz diğer gıda maddeleri, beraberinde yeni ve değişik bir damak lezzeti getirse de anne sütü kadar yararlı olamaz.

Bebeğiniz 6-10. ayını doldurduğunda, ek gıda maddelerine ihtiyaç duyabilir­siniz. Bu durumda bebeğinizi tamamen sütten kesmeyiniz. Bebeğinize sütün ya­nında başka gıdalar da yedirebilirsiniz. Bebeğinizi sütten kesmek istiyorsanız, bu­nu aşamalı olarak gerçekleştirin. Bebeğiniz memeye ve biberona alışmışsa, ucun­da emzik olmayan her şeyi reddedebilir. Bu nedenle sütten kestiğiniz bebeğiniz, yemek yemeyi reddederse endişelenmeyin. Çocuğunuz verdiğiniz bir yiyeceği ye­mek istemiyorsa, çok fazla ısrar etmeyin ve birkaç hafta sonra aynı yiyeceği yeni­den deneyin. Bebeğiniz 1 yaşma basana kadar anne sütü dışındaki gıdaları redde­diyorsa, bu konuda da endişelenmeyin ve ısrarcı olmayın.
bebek
Bazı anneler, bebeklerine katı gıda verme konusunda aceleci davranırlar. Bu durumun çok çeşitli nedenleri vardır. Örneğin, izne ayrılan bir anne tekrar işe baş­lamak zorunda kalmıştır ve bebeğini düzenli olarak emzirme olanağı yoktur. Ya da katı yiyeceklerin bebeğini daha uzun bir süre tok tuttuğunu düşünen bir anne he­men katı yiyeceklere başlamak isteyebilir. Bebeğini tamamen sütten kesmek iste­yen anneler de katı yiyeceklere yönelebilir. Bebeğiniz katı yiyecekleri kabul etmi­yorsa, asla ısrar etmeyin. Anne sütü dışındaki yiyeceklerle beslenmeye hazır olan bir bebek, annesine birtakım sinyaller verir. Bu sinyalleri almadan bebeğinizi süt­ten kesmeyin. Aksi takdirde, ileride birçok soruna yol açmış olursunuz.

Anne sütü dışındaki gıdalarla beslenmek isteyen bir bebek annesine ne tür sinyaller verebilir? Bebeğiniz oyuncaklarını ısırmaya başlamışsa ya da yemek sof­rasına oturtulduğunda büyüklerinin tabaklarını asılıp çekmeye başlamışsa, katı gı­dalarla beslenmeye hazır demektir. Bazı bebekler geceleri sık sık uyanır. Bebeği ge­ce vakti uyanan bir anne, nedenin genellikle açlık olduğunu düşünür. Bebeğiniz 6 ayını doldurana dek geceleri sık sık uyanabilir. Bebeğinizin her uyanış nedenini açlığa bağlamayın. Bebeklerin sık sık uyanmalarının nedenlerinden biri de yatış pozisyonu değiştirme ve daha rahat bir pozisyon alma ihtiyacıdır.
Bazı bebekler 12 ayını doldurana kadar anne sütü ister ve anne sütüne karşı büyük bir ilgi gösterirler. Bebeğinizi sütten kesmek istiyorsanız, katı gıdalara geç­meden önce biberon mamalarına başlamalısınız. Bebeğiniz daha 3. ayını doldur-mamışsa, katı gıda maddelerine geçmeniz doğru olmaz. 3. ayını doldurmamış be­beklerin sindirim sistemleri katı gıdaları hazmedebilecek kadar olgunlaşmamıştır. 3. aynı doldurmamış bebeklere verilen katı gıdalar alerjiye, cilt tahrişine, ishale ve karın ağrısına yol açar. Bebeğinizi sütten kesmek için aceleci olmayın ve bekleye­bildiğiniz kadar beklemeye çalışın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular