Spor Yapın, Sağlıklı Olun
Bir spora aniden başlamak kadar birden bırakmak da sakıncalıdır. Bir hareketi ölçülü ve devamlı yapmak vücut sağlığı açısından en doğru davranışdır.
Sağlık açısından hareketli olmak yararlıdır. Hareket etmekten kaçınmayan insanlarda kan dolaşımı daha sağlıklı olacağından beynin çalışması da daha verimli olacaktır. Spor yapmak vücuda hareketlilik sağlayacağı için önemlidir. Ancak her spora her yaşta ve hiçbir hazırlık yapmadan, gerekli tıbbi kontrollardan geçmeden başlamak doğru değil ve de tehlikelidir.
Vücudun alıştığı hareket temposundan birden bire daha hareketli bir tempoya geçiş ilk olarak kalbin itirazı ile karşılaşır. Koşmanın veya hızlı yürümenin sağlık için iyi olduğunu öğrendiğiniz de daha önceleri yapmadığınız bu işleme birdenbire başlayıp süreyi uzatmaya zorlamanız sağlığınız için fayda yerine zarar getirir. Herşeyi azdan başlayarak çoğaltmak en doğrusudur.
Bazı sağlık öğütleri bir organın sağlığını korurken, diğerini bozan türdendir. Mesela aşırı zorlayıcı sporlar sahibini vakitsiz çökertebilir. Yapılan araştırmalar aşırı jogging yapanlarda yoğun bir stres oluştuğunu ortaya çıkarmıştır. Bedensel yüklenme dolayısıyla vücudun normalin üstünde stres hormonu sağlayarak vücudun yaşlanmasını hızlandırdığı anlaşılmıştır. Yine gençliklerinde iddialı olan sporcuların özellikle jimnastikçilerin ileri yaşlarda bazı bedensel şikayetlere maruz kaldığı tespit edilmiştir. Bir spora aniden başlamak kadar onu birden bırakmanın da sakıncalı olduğu bilinmektedir. Bir spor veya hareketi ölçülü ve devamlı yapmak sağlığı açısından en doğru davranışdır.
Her spor dalının vücuda genel etkileri olduğu kadar özel etkileri de olabilir. Bu konuda sağlık kontrolünden geçmenin dışında kişinin kendi üzerinde gözlemler yapması ve saptadığı değişiklikleri doktoruna danışması, olabilecek tehlikeleri önlemek bakımından faydalıdır.
Bazı Sporların Vücuda Etkileri
Tenis: Kan dolaşımını düzene sokar ve reaksiyon becerisini arttırır. Topla uyum içinde hareket etmeyi öğretir. Birbirine bağlı hareketleri ritmik biçimde yapmayı öğretir.
Yüzme: Yüzme de tüm vücudu aynı anda aynı oranla çalıştıran bir spor tümdür. Konsantrasyonu ve hızı geliştirir. En önemli faydası ise kol, bacak ve sırttaki kasları güçlendirmesidir.
Futbol: Mükemmel bir koşu becerisi sağlar, kondisyonu arttırır. Reaksiyon yeteneğini geliştirir.
Golf: Tüm vücuda hakim olmayı, güzel yürümeyi ve ideal duruş şeklini öğretir.
Kayak: Dengede kalmayı öğretir. Kondisyonu geliştirir. Ayrıca ani reaksiyon sistemini de geliştirir.
Kışın Açık Havada Spor Yaparken Dikkat Edilecek Noktalar
• Evden çıkmadan önce tüm kaslarını egzersiz yaparak yumuşatın, iyice ısınmada?!1 dış^rı çıkmayın. Bu ısınmaya beş dakika ayırmanız yeterli olacaktır. Böylece hem daha az üşüyeceksiniz hem de incinmelere karşı hazırlıklı olacaksınız, iyice ısınmadan spor yapmaya başlarsanız hem üşütebilir hem de kaslarınızın tutulmasına neden olursunuz.
• Kat kat giyinmeyin. Yapacağınız spor zaten vücut ısınızı yükseltecektir. Kat kat giyindiğiniz taktirde aşın terlersiniz, dolayısıyla hastalıklara davetiye çıkartmış olursunuz.
• Mutlaka bir şapka, bere ya da başlık takın. Zira baş, vücut ısısının yüzde kırkının kaybedildiği yerdir.
• Spora başladıktan sonra hemen durmayın. Bunun size hiçbir yararı olmayacaktır. Üstelik teriniz üstünüzde soğuyacağı İçin hastalık riskini arttırırsınız. Mümkün olduğunca ara vermeyin.
• Bol bol su için.