tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Şişmanlıkta Kullanılabilecek İlaçlar

• Karma vitaminler – Uzunca süren bir zayıflama rejiminde et, yeşil sebze ve meyvelerden kolayca karşılanabilen C vitaminini ve B grubu vitaminleri ay­rıca almak gereksizdir. Suda çözünen bu vitaminlerden çok, yağda çözünen A,D,E ve K vitaminlerinin eksîklikliği önem taşır. Dengeli beslenmenin göze­tildiği bir rejimde vitamin yetersizliği ortaya çıkmasa bile hastayı rahatlatıp destek tedavisi sağlayacak karma vita­minlerin alınmasında sakınca yoktur.

Bu açıklamalardan vitamin alımının bütünüyle önemsiz olduğu gibi bir so­nuç çıkarılmamalıdır. Günlük vitamin gereksinimini tam olarak kestirmek güçtür. Besin alımında yapılan kısıntı­nın enzim gibi metabolizma için gerekli maddelerde bir dengesizliğe yol açıp açmadığı da bilinmemektedir. Bu ne­denle vitamin desteği yararlı olabilir.

Ama aşırı vitamin yüklemesinin bü­tünüyle zararsız olduğu sanılmamalıdır. Ayrıca vitaminler arasında karşılıklı et­kileşim söz konusudur. Bir vitaminin aşırı alınması, vücutta bulunan öbür vi­taminlerin etkinliğini ve dengesini bo­zabilir.

Bu nedenle yalnızca bütün vitamin­leri almak değil, aralarındaki uyum ve dengeyi gözetecek bir seçim yapmak önemlidir. Vitaminler arasındaki gerekli uyum ve dengenin gözetildiği ulus­lararası standartlara uygun karma vita­min hapları ya da şurupları ortaya çıka­bilecek sorunları büyük ölçüde önleye­cektir.

• Mineraller – Günlük en az 1.500 ka­lori sağlayan ve çeşitli gıdaları içeren bir beslenme düzeninde mineral tuzlar, özellikle d% sodyum, potasyum, demir ve kükürt bakımından bir eksiklik söz konusu olmaz. Ama zayıflama rejimle­rinde en aza indirilen tahıl ve çikolata gibi gıdalarda bulunan magnezyumun, protein ağırlıklı besinlerce sağlanma­ması bir eksikliğe yol açabilir. Beslen­meden süt ürünlerinin uzun süre çıka­rıldığı durumlarda kalsiyum eksikliği de gündeme gelebilir. Bu koşullar altın­da ve özellikle sinirsel-ruhsal şişmanlık grubuna giren hastalarda kas kasılmala­rı ortaya çıktığında, kalsiyum ve mag­nezyum verilmesi yararlıdır.

• Müshil etkisi olan maddeler – Pek­tin ya da selüloz su çekici maddelerdir. Sulu ortamlarda hacimleri beş katına kadar çıkarabilir. Bunlar yemeklerden yaran ya da bir saat önce yeterli miktarda suyla alındıklarından midede şi­şerler. Böylece mekanik olarak midede görece bir doluluk duygusu yaratarak besin alımını azaltabilirler. Su çekerek şişen bu tür maddeler gerçek iştah kesi­ciler olarak kabul edilebilir.
Dışkı miktarını artırma özellikleri, rejim yaparken ya da daha önceden gö­rülen kabızlığı da bir ölçüde önler. Ama bu maddelerin alımına bağlı olarak ka­rında gelişen rahatsızlık, tedavinin er­ken kesilmesi yönünde bir ön belirtidir.

Düşük kalorili beslenmede yağ oranı da düşük olacaktır. Yeterli yağ alımıyla ortaya çıkan düzenli safra akımı, yağ oranı düşük bir beslenmede bozulur. Böylece daha önceden kabızlık şikâyeti olmayan kişilerde de kabızlık ortaya çı­kabilir. Önceden kabızlığa yatkın olan­larda ise bu belirti ağırlaşabilir.

• Sinirsel yatıştırıcılar – Rejim yapar­ken gerekli olabilir. Yağ dokusunu azal­tıcı bir etkileri yoktur. Sinir sistemini et­kileyen ilaçların düşük dozları bile yağ oluşumunda artışa yol açabilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular