Sindirim Sisteminin Sindirim Süreci
SİNDİRİM SÜRECİ
Ağız Sindirim süreci, ilk olarak yiyeceğin fiziksel olarak görül¬mesinden önce dahi başlayabilir. Yiyeceğin güzel kokusu veya düşüncesi, bu sürecinin kimyasal işlevini etkiler. Tükürük bezlerinden, türlü enzimlerin ve suların karışımıyla oluşan bir sıvı salgılanır. Yiyecek, ağıza girdiğinde tükürük bezleri tarafından salgılanan amilaz enzimler sayesinde kimyasal ve fiziksel olarak parçalanır. Tükürüğün içinde bulunan sıvının ve dilin yiyeceğe yön vererek yumuşatması lokmayı oluşturur.
Yemek Borusu Lokma, ağızdaki işlemden sonra yemek borusu (esophagus) adı verilen kısma geçiş yapar. Yiyecek yemek borusuna girdiğinde nefes borusu kapanır ve yiyeceği solumamızı engeller. Yemek borusu yiyeceği güçlü kas basınçlarıyla mideye doğru iter. Yemek borusunun dibinde bulunan kas çemberi gevşeyerek yiyeceğin geçmesine izin verir. Bu halka şeklindeki kas, düzgün çalışmadığında, midede asitli bir şekilde bulunan özsuyu mide ekşimesi şeklinde, yemek borusuna geri püskürtür.
Mide Mideniz yediğiniz yiyeceğin dörtte birini tutabilir. Midede bulunan kaslar 3 ila 6 saat arasında yiyeceği çalkalar ve ardından enzim ve asit karışımı özsuyuyla birlikte, kimyasal olarak besini (özellikle proteinleri) küçük parçalara böler. Bununla birlikte mide asidi, yiyeceği kirleten mikroorganizmaları da öldürür.
Karaciğer Diğerlerinin yanı sıra karaciğerin başka esas fonksiyonları vardır. Karaciğer vücudun diğer bölümlerinde kullanılmak üzere hemen hemen bütün gıdalar işlemeye çalışır. Burası vücudun enerjiye ihtiyaç duyacağı zaman bir vitamin (B12 vitamini gibi) ve şeker deposudur. Aynı böbrek gibi, saf olmayan kanı da temizler. Diğer taraftan, karaciğer birçok temel madde üretir, bunlardan proteinler, kan hacminin düşmesini engellerken diğerleri kan pıhtılaşması için önemlidir. .
Pankreas Yiyeceklerin parçalanmasını sağlayan sindirim kimyasallarını yapmasına ilaveten, pancreas, hareket eden besinlerin hücreleri kullanmasını sağlayan hormonlar üretir. Örneğin; kan ile kendilerine taşman şekeri, vücut hücrelerinin kullanması için insülin üretir.İnce Bağırsak Mide kasları yiyecekleri ince bağırsağın, enzimlerin ve safra tuzlarının yağları erittiği ilk kısma (duodenum) gönderir. Enzimler ve safra tuzları karaciğerde oluşarak bir tüple safra kesesine varırlar ve oradan başka bir tüp aracılığıyla bağırsağın ilk kısmına boşaltılırlar.
Pankreas, ilave olan besinler için ek enzimler üretir ve bunları pankreatik bir damarla ince bağırsağın ilk kısmına yollar. Besin milyonlarca parçaya ayrıldıktan sonra, kan dolaşımına ve stoklamaya çekilerek vücudun ihtiyaç duyduğu farklı yerlerde kullanılır.
Kalın Bağırsak: Bu hazmı zor maddeler, ince bağırsaktan sonra kaim bağırsağa geçiş yaparlar. Kalın bağırsağın duvarları suyu içine çeker ve dışkı şeklinde atığı bırakır. Dışkılar rektum ve makat (anüs) yoluyla vücuttan atılır.