Sigaranın Sağlığa Zararları Nelerdir?
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı sadece tüketicinin bedenine zarar verirken, sigara içenler, sigara dumanında bulunan zehirlerden dolayı çevresindekileri de zehirlerler.
Sigara içenler yalnız kendilerini değil, çevresindekilerin sağlığını da olumsuz etkileyen bir davranışta bulunduklarından müdahale görürler. Böyle olduğu halde sigara tiryakileri sigara içme hakkına müdahaleyi kişilik haklarına bir müdahale olarak değerlendirip kendilerini savunmaya kalkarlar. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı sadece onu tüketenin bedenine zarar verirken, sigara içenler sigara dumanında bulunan zehirlerden dolayı çevrelerindekileri de zehirlerler. Bilindiği gibi sigara içenlerin çevresinde bulunanlar pasif içici olarak adlandırılırlar. Bunun nedeni kendileri içmedikleri halde bu zehirli maddelerin etkisine girmeleridir. Bu nedenle sigara içenler özgürlüklerden başkalarının sağlıkını etkilememek için vazgeçmek zorundadırlar. Batı toplumları bu konuda bilinçlendiği için sigara içenlerin toplum içindeki özgürlük alanlarına sınırlama getirmişler, bu kişileri toplum çemberine almışlardır. Son olarak bir sigara üreticisi firmanın sigaranın sağlığa zararlı olduğunu beyan etmesi bu tartışmalara noktayı koymuştur.
Sigaranın Sayısız Zararlarından Bazıları:
Sigara-Öksürük Bağlantısı
Özellikle sigara içenler öksürüğü hiç dikkate almazlar. Çoğunlukla bir alarm sinyali olan öksürük normal sigara öksürüğü denilerek geçiştirilir. Bu ihmalin sonucunda sigara içen her 5 kişiden birinde kronik bronşit gelişmektedir. Kronik bronşitin ileri aşamalarında akciğer dokusunun gaz alışverişi yapan bölümünde geriye dönüşsüz değişimler meydana gelir. Hava içeride kapalı kalır ve akciğeri şişirir. Anfizem adı verilen bu tablo, hastayı kalp ve solunum yetmezliğine götürür.
Sigara-Kemik Yapısı Bağlantısı:
Yapılan araştırmalar sigara içen insanların kemik yapısının zamanla zayıfladığını ve bu yüzden kırılma riskinin sigara içmeyenlere kıyasla daha fazla olduğunu göstermiştir.
Sigara-Konsantrasyon Bağlantısı:
Sigara içmenin zekayı açtığı yolundaki savunuların yanlış olduğu yapılan araştırmalarla ispatlanmıştır.
Uzmanlar sigara dumanının konsantrasyonu sağlamak yerine hafızayı zayıflatarak konsantrasyon süresini kısalttığını saptadılar. Yine yapılan araştırmalar; sigara içenlerin sürücü testlerinde sigara içmeyenlere nazaran 3.5 misli daha sıklıkta kaza yaptıklarını ortaya koydu. bkz. Bağımlılık ve Sigara Nasıl Bırakılır?
“Daha ayrıntılı bilgi için lütfen aşağıdaki videoyu sonuna kadar dikkatle izleyin”