Çocuk Hastalıkları ve Belirtileri
BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA ÖKSÜRME
Kuru öksürük, balgamlı öksürük ya da kısa veya uzun süreli öksürük, ele alınması gereken durumlar olabilir. Öksürme genellikle solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır. Bir çocukta, öksürükle birlikte nefes darlığı ya da 380C veya daha yüksek rektal ısı söz konusu olduğunda ya da bebeklerde öksürme meydana geldiğinde, doktora görünmek gerekir.
BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA KULAK AĞRISI
3 ay ila 3 yaş arasındaki çocuklarda kulaklarda ağrı, hassasiyet, zonklama, çınlama veya tıkanma, sık rastlanan durumlardır. Ağrı, genellikle bir enfeksiyona ya da daha nadir görülmekle birlikte, kulakta bir zedelenmeye işaret eder. İşitme güçlüğü çekme, kulakta, kulak kirinden ya da kulak zarının arkasında su bulunmasından kaynaklanan bir tıkanmaya bağlı olabilir.
BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA NEFES DARLIĞI
Solunum yetmezliği, hızlı nefes alıp verme veya akciğerlerden içeri ve dışarı hava alıp verememe hali, nefes darlığının özellikleridir. Nefes darlığı söz konusu olduğunda doktora görünmek gerekir. Nefes alıp vermekte aşırı güçlük çekme söz konusuysa, acil müdahale gerekebilir.
ÇOCUKLARDA KARIN AĞRISI
Karın ağrısı, göğüs kafesinin alt tarafı ile kasıklar arasında kalan bölgede meydana gelen ağrıdır. Çocuklarda sık rastlanır. 3 saatten uzun süre devam ettiğinde, sürekli kusma ve kabızlık da söz konusu olduğunda veya bir bebekte meydana geldiğinde, doktora görünmek gerekir.
YATAK ISLATMA VE TUVALET EĞİTİMİ
Bağırsak ve mesane ile ilgili rahatsızlıklar, her yaşta meydana gelebilir. Çocukların tuvalet eğitimi aldıkları yaşlar değişiklik gösterir, ancak genellikle 2 ila 5 yaş arasında gerçekleşir. Tuvalet eğitimi esnasında veya sonrasında ufak kazalar meydana gelebilir. Ancak, tuvalet eğitiminden sonra mesane ve bağırsak hareketlerini kontrol etme konusunda sık sık sorun yaşama, doktora danışılması gereken fiziksel veya psikolojik bir sorunun habercisi olabilir.
ÇOCUKLARDA DİYARE
Diyare, dışkının cıvık, sulu olması veya daha sık dışkılama halidir. Gastrointestinal enfeksiyonlar ve endişe, çocuklarda diyareye yol açan genel sebepleridir. Sürekli karın ağrısı ve kusma ile birlikte meydana geldiğinde, diyarenin doktorun dikkatine sunulması gerekir.
ÇOCUKLARDA KUSMA VEYA MİDE BULANTISI
Çocuklarda mide bulantısı ve kusma sık rastlanan durumlardır ve pek çok bozukluktan kaynaklanabilir. Bir yaralanmadan sonra meydana gelen veya şiddetli karın ağrısı veya baş ağrısıyla birlikte baş gösteren mide bulantısı ve kusma, doktora görünmeyi gerektirir.
ÇOCUKLARDA HUYSUZLUK VEYA KEYİFSİZLİK
Genel ve açıklanamayan asabiyet, ağlama veya davranış değişikliği, bazen hastalığa işaret edebilir. Çocuğunuz, sizin yardımınız olmadan belirtilerini fark etmeyebilir ya da dile getiremeyebilir.
PENİSTE AĞRI, YARALAR, KİTLELER VEYA AKINTI
Penisin üzerinde yaralar veya kitleler olması veya penisten akıntı gelmesi, genellikle cinsel yolla bulaşan bir hastalıktan kaynaklanır. Sorununuza teşhis konabilmesi ve sizin ve cinsel ilişkide bulunduğunuz kişilerin tedavi görebilmesi için, vakit kaybetmeden doktora görünün.
İDRARI KONTROL EDEMEME
İdrarı kontrol edememe durumu idrar kaçırma olarak nitelendirilir. Yaşlanmadan, ciddi hastalıklardan veya bazı ilaçlardan kaynaklanabilir. Herhangi ciddi bir problemi ortadan kaldırmak için, doktorunuzla konuşun.
AĞRILI VEYA SIK İDRARA ÇIKMAK
İdrara çıkmadan önce, idrara çıkma esnasında veya sonrasında ağrı hissetmek, bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Sık idrara çıkma, bir enfeksiyondan, diyabetten, idrar söktürücü ilaçlardan veya sadece fazla sıvı tüketmekten kaynaklanabilir.
İDRARA ÇIKMADA GÜÇLÜK
Çok az idrar üretme, idrar akışını başlatamama veya idrar üretmede veya idrar akışını başlatmada güçlük çekme böbrekler veya prostat beziyle ilgili sorunlara işaret edebilir. Bu belirtilerin mutlaka doktora iletilmesi gerekir.
İDRARDA KAN
İdrar, içinde kan varsa, bulanık, duman rengi, pembe veya kırmızı bir görüntüye sahip olabilir. İdrarda kan bulunması, enfeksiyondan, iltihaplanmadan veya idrar yolundaki bir tümörden kaynaklanabilir. Ancak, gıda boyaları bazı yiyecekler ve bazı ilaçlar da idrarınızın rengini değiştirebilir. Doktorunuzun, teşhis koyabilmesi için, bir idrar tahlili yapması gerekecektir.