Şeker Hastalığında Diyet – 3
Ağır Tuz Kısıtlaması
Günlük diyetin bileşimindeki tuz, besinler pişirilirken ve masada sürekli olarak kontrol edilmeli, hatalı alışkanlığa bağlı aşırı alımı düzeltilmelidir.
Bu tip önlemlerin iki nedeni vardır; sodyum klorür kan şekerini artırır, ayrıca alınan tuz ile yüksek tansiyon arasında bir ilişki vardır.
Şeker hastalarının önemli bir bölümünde kan basıncı normalin üzerinde, genellikle yüksektir. Dahası, hafif ya da orta düzeyde bile olsa, yüksek tansiyonlu şeker hastasında bu durum şeker hastalığına bağlı gelişen böbrek hastalığının ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Ortalama Alkol Alımı
Psikolojik ve keyif verici etkisini bir yana bırakarak alkole ilişkin bazı gözlemlere değinelim:
Alkolün kalori içeriği (1 gr etanol=7 kalori) öyle yüksektir ki, kalori alımının kısıtlandığı bir diyette, öteki besinlerin alımını olumsuz yönde etkileyeceğinden pek önerilmez.
Ayrıca yağ metabolizması üzerindeki etkisi (kandaki trigliseritleri yükseltir) zaten güç durumda bulunan metabolizmayı daha da zor hale sokar.
Şeker hastalarında var olan nörolojik hastalığın daha da ağırlaşabileceği unutulmamalıdır. Alkol, şeker hastalarında sıklıkla kan şekerinin düşmesine karşı yararı daha da zorlaştırır.
Bu kısıtlamalar göz önüne alındığında, metabolizma dengesini sağlamış kişilerde az miktarda (toplam kalori miktarının yüzde 6’sını geçmemek üzere) alkol alımına izin verilebilir.