tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Şeker Hastalığı Tedavisinde İnsülin

Çocukluk tipi şeker hastalığında insülin vazgeçilmez ilaçtır. Erişkin tipi şeker hastalığında ise diyet önlemleri ya da ağızdan alınan şeker ilaçlar yetersiz ka­lırsa insüline başvurmak gerekir. İnsülin gebelikte kullanılmasına izin verilen tek ilaçtır. Hastalığın hafif biçimlerinde in­sülin tedavisine ayakta başlanabilirse de, hastanın hastanede birkaç gün kal­ması, hem tedavinin daha güvenii olma­sını, hem de hastanın daha iyi yönlendi­rilmesini sağlar.
Verilmesi gereken insülini hesapla­mak için kandaki glikoz miktarının, sa­bah kahvaltıdan önce, kahvaltı ile öğle yemeği arasında, olanaklıysa öğle yeme­ğiyle ikindi kahvaltısı arasında, akşam yemeğinden önce ve son kez de yatma­dan önce ölçülmesi gerekir.
Kandaki glikoz miktarı ölçülürken hasta belirli bir direnç gösterebilir; kan almak için günboyu pek çok kez parma­ğına ya da kulak memesine iğne batırıl­masından bıkmış olabilir. Bu tahlil has­tanın kan şekerinin gerçek düzeyini çok daha doğru verdiğinden idrar tahliline kan keton cisimleri ketoasidozun orta­ya çıkmasına neden olacaktır. Ketoasi­dozun başlıca belirtileri kusma, karın ağrısı, hava açlığı ve solunum güçlüğü, ciltte kuruluk, idrar miktarında azalma ve idrarla bol miktarda şeker çıkması­dır. Bu durumda hastanın kesinlikle hastaneye yatırılması ve tehlike atlatı­lıncaya değin tedavi edilmesi gerekir. Erişkin tipi şeker hastalığında ketoasidoz koması hemen hemen hiç görül­mez, kandaki şeker düzeyinin aşırı miktarda artması hiperozmolar komay­la sonuçlanabilir. Bu koma tipinde kan şekerinin yükselmesi ve buna bağlı ola­rak idrarla aşırı su kaybı bu hastaların plazmasında sodyum düzeyinin yüksel­mesine yol açar. Bu durum hücre için­den, hücre dışına su ve sodyum geçme­sine neden olur. Böylelikle hücre dışı sıvının sodyum İçeriği yükselir (hiper­ozmolar hücre dışı sıvı).

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular