tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Şeker Hastalığı Tedavisi

Son yıllarda şekerlerin metabolizması konusunda elde edilen yeni bilgilerin ışığında şeker hastalığının tedavisinde uygulanan diyet de çok önemli değişikliklere uğradı. Bu konuda yalnızca tedaviyi yürüten hekim, kesin hesaplar yaparak ve alınan besin miktarını da göz önüne alarak günlük ideal kalori miktarını belirleyebilir.

Beslenme ve sağlık, giderek daha fazla bir arada anılmaya başladı. Eğitici ve/ya da tedavi edici beslenme girişim­leri, başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere, uluslararası bilimsel çevrelerce halk sağlığının belirli bir düzeyde ga­ranti altına alınabilmesi için vazgeçil­mez kabul edilmektedir.

Endüstrileşmiş Batılı toplumlarda hemen her zaman aşırı yiyecek tüketi­mine bağlı hastalıklar ortaya çıkmakta­dır.

Kalp-damar hastalıkları, kanser, şe­ker hastalığı, şişmanlık, yüksek tansi­yon, böbrek yetmezliği ve böbrek taşla­rı, özellikle toplumsal sağlık sorunları arasında sıklıkları nedeniyle ön plana çıkmaktadır. Şeker hastalığı her zaman önem taşımakla birlikte günümüzde gi­derek artan bir sıklıkla rastlanması ne­deniyle sayılan hastalıklara simgesel bir örnek oluşturur.

Şeker Hastalığının Tedavisindeki Amaçlar

Şeker hastalığının tedavisi şu amaçlara yöneliktir:

• Tümüyle hastalığa özgü olarak ortaya çıkan metabolizma bozukluklarını müm­kün olduğunca normale dönüştürmek;

• Erişkine normal bir fiziksel ve zihin­sel etkinlik, çocuğa ise normal bir psi­kolojik ve fiziksel gelişim sağlamak;

• Vücut ağırlığını istenen düzeyde tuta­rak uygun beslenme sağlamak;

• Şeker hastalarını, özellikle eğilimli ol­dukları komplikasyonlar konusunda uyarmak.

Bu tedavinin başlıca temeli diyettir; hastalığın ağırlığına göre, buna insülin ya da ağızdan alınan ve kan şekerini dü­şüren ilaçlar eklenebilir.

Kontrol altına alınan şeker hastalı­ğında beslenmenin, sağlıklı bir kişinin beslenmesinden farklı olması gerek­mez. Gene de alınan günlük besin mik­tarının doğru kontrol edilmesi ve şeker hastalarında şekere tahammül önemli ölçüde azaldığından karbonhidratça zengin maddelerde sınırlama yapılması gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular