tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Şarabın Kimyasal Gövdesini Oluşturan Fenoller

Şarabın faydaları bilinmekle birlikte ölçülü olmak kaydıyla bazı hastalıklar için de önerilebiliyor. Şarap ilaç değildir sadece keyifle içilebilen mükemmel lezzette içkidir. Özellikle Fransa’da beslenmede hayvansal gıdaları ve yağları fazlaca tükettikleri halde diğer toplumlara nazaran kalp-damar hastalıkları görülme oranı daha düşüktür. Uzmanlar dikkatle araştırdıklarında şarap tüketimiyle ilgili olduğunu ortaya çıkarmışlardır.

Şarapta alkollü içkilerde bulunmayan fenol bileşkenleri vardır, özellikle kırmızı şaraptaki fenoller beyaz şaraptaki fenollerden on kat fazladır.Şarabın buruk tadı ve yıllanma özelliği kimyasal yapısındaki fenollerin etkisiyle oluşur. Fenol adlandırılan bileşkenlerin en bilineni tanenlerdir. Tanen ise ağızda burukluk hissi veren ve üzüm kabuklarında, saplarında ve çekirdeğinde bulunan maddedir. Bu tanenlerin oranı beyaz şaraba oranla kırmızı şarapta daha fazla bulunur.

sarap

Nefes aldığımızda havada bulunan zararlı maddeler ile oksijen, vücutta toksik yani zehirli etkilere sahip olan ve serbest radikal denilen maddeleri oluşturur. Bazı oksidanlar vücudumzda da üretilir ama gıdalarla aldığımız antioksidan olarak nitelenen kimyasal maddeler toksik maddelere etki ederek zarar vermesini engeller.

Doğada neredeyse meyve ve sebzelerin çoğunda bulunan ve antioksidan yönünden zengin olan fenoller şarapta daha yüksek oranda bulunmaktadır ayrıca fenollerin etil alkol ile etkileşimi sayesinde daha da aktif olabildiği bilim adamlarınca öne sürülmektedir. Şaraptaki antioksidan etkinin, E vitamininden de daha fazla etkilere sahip olduğu belirtiliyor. E Vitamini bilinen en güçlü antioksidan deposudur.

Şarap yeryüzünde binlerce yıldır tüketilmektedir. Sağlığa etkileri açısından incelendiğinde ise yaklaşık on yıldır bilimsel araştırmalar sonucu şarabın faydaları ortaya çıkmaktadır.

Bilinen bazı faydaları ise şöyle özetlenebilir:

Şarabın içeriğindeki bazı kimyasallar kan akışını hızlandırırken dolaşımı güçlendiriyor ve bazı tümörlerin gelişimini önleyebiliyor. Sindirimde besin zehirlenmelerine karşı direnci artırıyor. Vitamin ve mineral yönünden zenginliği ve yüksek kalorisi ile soğuk algınlığına iyi geldiği de bilinmektedir.

Yalnız tekrar önemle belirtmeliyiz ki; şarap ilaç değildir ve dozunda tüketilmelidir. Ölçüsüz tüketildiğinde istenmeyen sonuçlara sebep olacağından antioksidan özelliği göz önünde bulundurularak tüketilmesinde fayda vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular