SAFRAN
Özellikleri:
♦ Safran; susam büyüklüğünde sarı bir bitkidir. Yemen’de yetişir. Ziraatı yapılır, bahçelerde değil arazide yetiştirilir. Bir defa ekildiğinde 1015 sene kadar kendiliğinden biter, çiçek açar tohum meydana getirir. Kuruyup olgunlaştığı zaman, başak kısmı açıldığında içinden tohumları dökülür. İşte bu tohumlardan safran yağı elde edilir. Sarı, siyah ve kırmızı cinsleri vardır. En iyisi kırmızı olan ve ele yumuşak geleni, posası az olanıdır. Siyah cinsine Habeşî denir, tane bakımından en büyük olanı da budur. Hekimlikte, boyacılıkta ve esans yapımında kullanılır.
Faydaları:
* Misk, amber, kâfur ve öd kokuları erkeklere mahsus güzel kokanlardır. Zira bunlar güzel kokar fakat renkleri yoktur, safran ve haluk gibi kokular ise kadınlara mahsus kokulardır. Çünkü; bunların renkleri olur, kokuları oLmaz.
* Bazı zâtülcenb hastalığına yakalanan kimseler tedavi maksadıyla safran yağı içerler.
* Çil, kaşıntı, sivilce ve alaca gibi hastalıklar için yüze ve hastalık olan diğer yerlere sürülerek kullanıldığı gibi, içilmesi dahi aynı hastalıklar için faydalıdır.
* Safranla boyanmış elbise giymek cinsel istek ve arzuyu tahrik eder.
* Yüzü güzelleştirmek için cilde sürülerek kullanılır.
* Safran nefsi kuvvetlendirir, gönle ferahlık verir.
* Kabızlık yapıcı özelliğe sahiptir.
* Damıtılmış yağından bir dirhem (3.2 gram) kadar içildiği zaman alaca hastalığına karşı faydalıdır. Üzerine sürülmesi de aynı etkiyi gösterir.
* Safran mizaç ve bakımından ödağacının mizaç ve özelliğine yakındır.