tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Safrakesesi Taşlarına Tıbbi Tedavi

Tıbbi Tedavi

Litotriksi sırasında safrakesesinde kalan parçacıkların kendiliğinden atılması aşağıdaki nedenlerle güçtür:

• Parçacıklar çok büyük olduklarından safra yollarından geçerek bağırsağa ula­şamazlar.

• Normal kişilerde de yemeklerden sonra tam boşalmayan safrakesesinin boşalma işlevi, safra taşı hastalarında zaten önemli ölçüde azalmış ve yavaşla­mıştır.

Dolayısıyla geride kalabilecek taş parçalarının bütünüyle çözünmesi için litotriksiyle birlikte safra asiti türevlerine dayalı ilaçlar verilmelidir. Safradaki kolesterol miktarını azaltmak için teda­vi litotriksiden 1 -2 hafta önce başlatılır ve en az üç ay sürdürülür.

Ne Zaman Yapılmalı

Litotriksi günümüzde ancak X-ışınları bakımından geçirgen olan taşlarda uy­gulanır. Ayrıca taşın tek olması duru­munda çapının 3 cm’yi geçmemesi ge­rekir. Taş sayısı en fazla 3 olmalı ve bunların toplam kütlesi tek bir taş için kabul edilen ölçüyü aşmamalıdır. Litotriksinin uygulanmasından önce safra yollarının tıkalı olmadığı kolesistografiyle (kontrast madde verilerek safrake­sesi filmi çekilmesi) kesinleştirilmelidir. Çok sayıda ya da çok büyük taşları bulunan ya da taşları kalsiyumdan olu­şan hastalara litotriksi uygulanamaz.

Taşların parçalara ayrılıp dağılması olguların yaklaşık yüzde 63-85’inde sağlanabilir. Hemen her zaman taşlar 2-5 mm çapında parçacıklara ayrılır yada kum oluşturacak kadar ufalanırlar. Bunların atılması birkaç ay içinde ta­mamlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular