Safra kesesi
Safra kesesi
Karaciğerin salgıladığı safrayı toplayan, karaciğerimizin altında yer alan torba gibi olan organdır. Kesenin vazifesi safrayı depo ederek yoğun hale getirmek ve de gereken aralıklar ile on iki parmak bağırsağına salgılamaktır.
Safra kesesi iltihabı
Safra kesindeki taşların sebep olduğu bir tür iltihaptır. Tıptaki adı kolesistit’ dir. İki türü bulunur;
Müzmin safra kesesi iltihabı;
safra kesesi büzülür, gerektiği şekilde çalışamaz duruma gelir. Hastalanan kişinin karnında, genelliklede yemek yedikten sonra gaz ile gerilmeye sebep olur. Birde sağından başlayarak, kaburganın altına doğru yayılan geçici bir ağrıyla, sarılık nöbeti görülmektedir. Bu rahatsızlık genelde 40 yaşını geçen kilolu hanımlarda olur.
Akut safra kesesi İltihabı; genellikle safra yolunda bulunan taşların sebep olduğu rahatsızlıktır. Tıptaki adı akut kolestittir. Rahatsız kişide karnın sağ üst bölümünde görülen birdenbire olan, şiddetli ve de hızlı gelişebilen, sırt kısmına ve de omuz uçlarına kadar da yayılabilen ağrı oluşur. Ateşlenme olur, istifra ve de mide bulantısı yapar.
Her iki tür safra kesesi iltihabı da, vakit geçirilmeden hekime gidilmesi gereken bir durumdur. Ameliyat olunması gerekebilir.