Romatizma, Akut Romatizma
Akut Romatizma
Streptekckların neden olduğu farenjit, bademcik iltihabı (anjin) gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarından sonra, 1-2 hafta içinde görülen ateşli bir hastalıktır. Genellikle 20 yaşından önce akut olarak başlayan bu hastalık, yakınmaların en çok eklemlerde ağrı şeklinde olmasına karşın eklem hastalığı olmayıp bir bağdokusu hastalığıdır
Eklemlerden birinin şişkinliği, ağrısı ve kızarıklığı geçerken diğeri şişmeye başlar. Bu şekilde birkaç eklemde birden başlayan poliartrit yakınmalar, hastayı doktora gitmeye ve mafsallarından şikâyete neden olur. Fakat eklemlerde cerahatlenme yoktur. Aslında arada ataklar gösteren kronik bir hastalıktır. Bu nedenle romatizma intanı adı verilmiştir.
Hastalığın akut döneminde ateş, terleme. çarpıntı, halsizlik görülür. Latcrctuvar bulgularında kanın çökme hızında (sedimantasyon) ve akyuvarlarda artış, alyuvarlarda azalma yani kansızlık, antistreptolizin-0 (ASO) titrasyonunda yükselme görülür.
Özellikle çocuklarda hastalığın en önemli yerleşme yeri kalptir. İlk nöbetlerde romatizmanın kalbi tutma oranı % 50’dir. İlerki nöbetlerde kardit denilen kalp iltihabı oranı artar. Ayrıca köre (Sydenham koresi } hastalığın bir tekrarlama belirtisi olarak görülür. Yani çocukta tikler, sıçrama, hayal görme gibi yakınmalar (halusinasyon) başlar.Tedavide antibiotikler (penisilin),antiflcjistik ilaçlar (salisilatlar, aspirin v.b.)ve kortikosteroidler uygulanır.