Reflü
Reflünün sözcük manası geriye kaçış demektir. Gastroözofageal reflüde; mideden yemek borusuna kaçış olur. Çocuklarda da çoklukla karşılaşılan bir problemdir ve biz burada daha çok yetişkin hastalarla yönelik bilgiler vereceğiz.
Reflü hastalığı, Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde çağın en fazla görülen hastalığı olarak kabul edilmekte ve Türkiye’deki bilinme düzeyi maalesef oldukça düşüktür. Yapılan bir araştırmaya göre “reflü” sözcüğünü duyulma oranının % 0.3 olduğu anlaşılmıştır. Hastalık görülme sıklığıysa Türkiyede de diğer ülkelere eşit olarak yetişkinler arasında %20 oranındadır; diğer bir deyişle her beş yetişkinden birisinde reflü hastalığı mevcuttur.
Özellikle son senelerde radyo, televizyon ve gazetelerin yoğun ilgisi sonucu bu hastalık biraz daha fazla duyulmaya başlandı. Her yeni duyulan hastalığın 3 zamanlı bir akışı vardır; önceleri bunu kimse bilmez. Aradan zaman geçtikçe hastalık ismi yayılmaya başlar ve yaygınlığı ile doğru orantılı olarak doğru – yanlış teşhisler de artar. En sonunda ülkemize ait bilimsel verilerin de ortaya koyulmasıyla gerçek sıklık, tanı ve tedavi yaklaşımları yerleşir.
Reflü şu anda yavaş yavaş ikinci aşamaya geçiyor, tanınma ve öneminin anlaşılması aşamasında. Şimdiden yanlış yere reflü teşhisi koyulmuş ya da başta kanser olmak üzere kulaktan dolma yanlış bilgilerle panikleyerek yardım arayanlar çoğalmaya başladı. Genelsaglikbilgileri.com’da bu konuyu ayrıntılı bir şekilde incelemeyeceğiz.
Hastalığın ülkemizdeki durumu ile ilgili maalesef yeterli veri yoktur. Yapılan bir araştırmada toplam üç buçuk milyon yemek borusu-mide hastalık reçetesinden sadece yüzde 1.8’inin yemek borusu hastalığı grubu içerisine koyulmuştur.
Her basamaktaki hekimin mide yakınmaları ile başvuran hastalarına kısaca:
“göğüs kemiğinizin arkasında yanma veya rahatsızlık hisseder misiniz?”
“ağzınıza acı-ekşi su veya yedikleriniz gelir mi?” sorularını sorması tanıyı koyduracaktır. Bu soruları rutine sokan bir hekimin GÖRH tanısındaki artışlar şaşırtıcı oranlara ulaşacaktır.
Gastroözofageal Reflü Nedir?
Reflü tanım olarak mide içeriğinin bir zorlama olmaksızın yemek borusuna geçmesi ve yakınmalara ya da yemek borusu alt ucunda lezyonlara, hasara (ülser vs gibi) neden olmasıdır.
Reflü bulgularını klasik bulgular ve yemek borusu dışında yarattığı problemler biçiminde kendi içinde bölümlere ayırabiliriz
Klasik bulgular:
1)Göğüste yanma: Maalesef kesin bir türkçe karşılığı olmayan bu yakınma bazen direkt göğüs kemiği arkasında, bazen de mideden göğüse yayılan bir yanma duygusu biçiminde adlandırılır. Asıl problem yemek borusu kaynaklı yanmanın kalp yanmasından ayrılmasıdır. Özellikle yemek yedikten birkaç saat sonra bazen de gece uykudan uyandıracak şiddette oluşur.
2)Ağıza acı-ekşi su, yemeklerin gelmesi (regürjitasyon): Çoğunlukla ağır bir yemeği izleyerek ortaya çıkar. Kimi zaman göğüste yanmayla beraber kimi zaman da tek başına ortaya çıkabilir. Gece boğulmaları tanımlayan hastalarda özellikle önem taşır. Bkz: Reflü ve Tedavisi
Değerli ziyaretçilerimiz aşağıda izleyeceğiniz videoda reflü hastalığı, reflü hastalığının tedavisi, reflü hastalarının beslenmesi, reflünün belirtileri vs üzerinde durulmuş, sözünü ettiğimiz bu konular ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Videoyu sonuna kadar dikkatlice ve sabırla izlemenizi tavsiye ediyoruz.