Prostat Kanseri
Kardeşim prostat kanseri nedeniyle açık ameliyat oldu. Hastalık cerrahi sınırlar içinde kalmış. 20 adet lenf temiz çıktı. Nasıl beslenmesini önerirsiniz? AHMET D.
Cevap: PSÂ (prostat kanserini gösteren test) normal seviyelerdeyse ve kemik sintigrafisi temizse kardeşini erken evrede yakalanmış demektir. İlk 3 sene 2-3 ayda bir PSA’nın kontrol edilmesi şart. PSA dışında belli aralıklarla tüm batın ultrasonografisi, bilgisayarlı tomografi de gerekli. Beslenme konusunda kardeşinize tavsiyelerim şunlar:
• Gece sık idrara çıkma şikayetiniz varsa her gün 1-2 avuç kabak çekirdeği tüketin.
• Prostat kanserinin,en önemli savaşçısı domatestir. Her gün 2 bardak domates suyu için.
• Selenyumdan zengin olan ceviz, fındık, yer fıstığı ve bademi 2 avuç tüketin.
Soru: Eşim 67 yaşında, 1 yıl önce prostat kanseri tanısı konuldu. Kemik metastazı var. 6 ay hormon tedavisi gördü. Tümörde bir değişiklik olmayınca ameliyat ve radyoterapi yapıldı. Eşimin kilo kaybı var ve kan değerleri çok düşük, Bu nedenle kemoterapi yapılamıyor. Bize ne önerirsiniz? NAİME Ç.
CEVAP: Prostat kanseri 50 yaşından sonra her 3 erkekten birinde görülür. Tümör erken teşhis edildiğinde ameliyat, gerekirse radyoterapi ve hormonoterapiyle tamamen yok edilebilir. Prostat kanserinin en sevdiği yer kemiklerdir. Kemik metastazı olduğunda tedavi farklılaşır, hormon tedavisi değişir. PSA hormonoterapiye rağmen düşmüyorsa kemoterapi yapılır. Ama bu tedavi için kan tablosunun düzelmesi şart. Gerekirse kan ya da kemik iliğini takviye edici ilaçlar verilebilir. Eşinize önerilerim şunlar:
* Genel durumunuzu toparlamak için mutlaka kilo almaya çalışın. Kansız olduğunuz için haftada 1 kez karaciğer ızgara, 1 kez de yağsız kırmızı et yiyin. Diğer günler balık, hindi ve tavuğu tercih edin.
* Her gün 5 porsiyon meyve ve sebze yiyin.
* Kemiklerinizi güçlendirmek için bol bol yoğurt, günde 2-3 tane haşlanmış yumurta beyazı, beyaz peynir ve çökelek tüketin.
* Isırgan yaprağı-kökü ve krizantem çayı PSA’nın düşmesine yardımcı olabilir.
* Her gün 2 bardak organik domates suyu için.
* E vitamini, selenyum, reishi mantarı hapı, shiitake mantarı hapı, günde 1 çorba kaşığı keten tohumu ve milk thistle (devedikeni sütü kapsülü) gibi destekleri doktorunuza sorarak kullanabilirsiniz. Bunlar PSA’nm düşmesini sağlayabilir.
* Kalp ve şeker hastalığınız yoksa 2 ay boyunca günde 1 çorba kaşığı meyan kökü tozu tüketin. Daha sonra 3 ay meyan köküne ara verin.
* Kemiklerde kırılma ihtimali ya da ağrı varsa radyoterapi yapılabilir. Bu arada kırık riskine karşı sert ve ani hareketlerden kaçının.