Öğle yemeği
Öğle yemeğini okuldaki kafeteryada yiyen çocukların aileleri, çocuklarının ne yiyip içtiğini göremedikleri için büyük bir kaygı yaşamaktadır. Sizin de çocuğunuz öğle yemeklerini okul yemekhanesinde yiyorsa, endişelenmeyin. Yapılan bir araştırma çocukların öğle vaktinde besin değeri yüksek olan gıdalarla beslendiğini göstermiştir.
Amerika, İngiltere ve Kanada’da yer alan okulların kafeteryaları son yıllarda büyük bir değişime uğramıştır. Birçok okul rnenülerini hükümetin önerdiği beslenme tarzına göre hazırlamaktadır. Okullarda taze meyve ve sebzelerle bol tahıllı gıdaların bulunması gerektiğim artık herkes bilmektedir. Çocuğunuzun gittiği okulda bu tür gıdalar bulunmuyorsa, nedenini mutlaka araştırın.
Birçok çocuk okulda, evde olduğundan daha fazla ve istekli beslenmektedir. Arkadaşları ile birlikte yemek yiyen bir çocuk beslenme konusunda sorun çıkarmaz. Arkadaşını daha önce hiç denemediği bir yiyeceği yerken gören bir çocuk bu yiyeceği denemek için can atar. Karnı iyice acıkan bir çocuk önüne hangi yemeği koyarsanız koyun, yer. Çocuğunuz yemek seçiyorsa, acıktığında önüne tek bir çeşit yemek koyun: Gerçekten acıktıysa, bu yemeği afiyetle yiyecektir.
Öğünlerinden birini (örneğin, öğlen yemeği) okulda geçiren bir çocuğun beslenme prensiplerini çok iyi bilmesi gerekmektedir. Çocuğunuza, sağlıklı beslenmenin kendisini ne kadar dinamik kılacağını anlatın. Çocuğunuzun kendisini mutlu hissedebilmesi için dengeli beslenmesi gerektiğini bilmesi gerekmektedir.
Dengeli ve ideal bir beslenme düzeninin ölçütlerini bilen bir çocuk, kendi seçimlerini kendisi yapabilir. Çocuğunuza neyi yemek istediği konusunda seçme hakkı tanırsanız, kendisini daha güçlü hisseder. Çocuğunuza yiyecekleri konusunda emir vermeyin. Çocuğunuzun beslenmesine önem verdiğinizi hissetmesini sağlayın. Çocuklar okulda neler yiyip içtiklerini anlatmaya bayılır. Çocuğunuzun okulda yediklerini size de anlatmasını sağlayın. Bu şekilde kendisi için daha dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. Çocuğunuzun okulda hiç meyve ve sebze yemediğini fark ederseniz, akşam yemeğinde bu eksikliği giderebilirisiniz. Akşam yemeği için hazırlayacağınız bir kâse sebze çorbası besin değeri az olan bir öğle yemeğini telafi eder.
Öğle yemeği için beslenme çantası hazırlarken…
Çocuğunuzun okula götürmesi için hazırladığınız beslenme çantası, işinizi oldukça kolaylaştırır. Ancak bazı çocuklar sırf ailelerini kızdırmamak için hiçbir şey yemedikleri halde beslenme çantalarının içini boşaltarak eve döner. Bu tür durumları önlemek için çocuğunuza öğlenleri ne yemek istediğini sorun. Çocuğunuzun istemediği yiyecekleri beslenme çantasına koymayın. Çocuğunuz için bir liste hazırlayın ve yemek istediği yiyecekleri bu listenin içinden seçmesini sağlayın. Öğle yemeği için ideal bir listede yer alabilecek yiyeceklerden bazıları yumurtalı patates salatası, peynir ve salatalık, ton balığı salatası, domates ve salata ya da fıstık ezmesi ve muzdur. Çocuğunuza bu yiyeceklerden birini (örneğin, ton balıklı salata ya da peynir ve salatalık) seçme şansı tanıyabilirsiniz. Kendisine seçme şansı tanınan bir çocuk mutlu olur ve hayatını kontrol edebildiği gerekçesiyle kendisini daha güçlü hisseder. Çocuklar kendi seçtikleri yiyecekleri yemekten büyük bir zevk alır.
Öğlen yemeği için öne sürülen ilkeler diğer öğünler için ortaya koyulan ilkelerle aynıdır: dengeli beslenme, yüksek besin değeri ve ideal beslenme piramidin-deki yiyeceklerin seçilmesi. Çocuğunuzun damak tadına hitap eden yiyecekleri seçerseniz, öğle yemeği konusunda büyük bir sorun yaşamazsınız.
Beslenme çantasının içine neler koyalım?
Meyve beslenme çantalarının vazgeçilmez bir unsurudur. Çocuğunuzun beslenme çantasına taze meyve koyabileceğiniz gibi, konserve kutusunda satılan ve meyve suyu içinde muhafaza edilen meyveleri de tercih edebilirsiniz. Bazı çocuklar konserve meyveleri daha çok sever.
■ Portakal ve mandalinaları dilimleyerek koyun. Dilimlediğiniz meyvelerin çocuğunuz okula gidene kadar kararmasını önlemek istiyorsanız, meyve dilimlerini limon suyuna batırın.
■ Çocuğunuz için hazırladığınız sandviçi minik kare parçalara ayırın. Çocuğunuz okulda bir yandan arkadaşları ile sohbet ederken, diğer yandan sandviç dilimlerini yemeye devam edebilir.
■ Piknik tipi öğlen yemekleri çocukların en çok sevdiği yiyeceklerdendir. Minik parçalardan oluşan tavuk eti, yoğurt, meyve (özellikle de üzüm ve çilek), sandviç ekmeği, humus, top yumurta, kuru üzüm, kuru meyveler, çiğ sebzeler (özellikle de havuç, brokoli parçacıkları, zeytin, salatalık dilimleri, taze biber parçaları, kereviz ve mısır), patlamış pirinçten yapılan krakerler ve peynirli krakerler çocukların tercih ettikleri besinler arasında yer alır.
■ Bazı çocuklar kendi sandviçlerini kendileri hazırlamak ister. Domates, salatalık gibi yiyecekleri mutfağa koyun ve çocuğunuza kendi sandviçini kendisinin hazırlaması için izin verin.
■ Çorba ve sebze yemeği gibi sıcak yemekleri termosa koyabilirsiniz. Bir termos sebze çorbasının yanına koyacağınız bir adet meyve ve bir dilim tahıllı ekmek çocuğunuz için ideal bir öğlen yemeğidir.
Öğle yemeği saatlerinde çocuğunuzun başında kimin durduğunu öğrenmek için okul yönetiminden bilgi alın. Çocuğunuz yemeğini çok yavaş yiyorsa ya da öğle yemeğine hiç dokunmadan eve geliyorsa, çocuğunuza yemek yeme kurallarını öğretmeye çalışın. Çocuğunuza yiyemediği yiyecekleri atmak yerine eve geri getirmesini söyleyin. Bu sayede çocuğunuzun neleri yiyip neleri yemediğini görmüş olursunuz.