tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

ÖDAĞACI

Özellikleri:
♦ Hindistan’da yetişen bir ağacın parçalarıdır. Özellikle Keşmir ve Çin’de yetişir. Beyaz ve siyah renkte olanları vardır. Bu bitkiye “Kustı Hindî” de­nildiği gibi, eskiden tüccarların deniz yoluyla Arap ülkelerine getirmelerinden dolayı da “Kustı bahri” denilmiştir.
♦ Beyaz cinsine “Kustı bahrî veya Kustı Aeabı’ denildiği gibi, siyah cinsine de “Kustı Hindi’ denil­diği olmuştur. Hafif bir kokusu vardır ki bu koku zencefil kokusuna yakındır

Faydaları:
* Kustı bahri ile ûdı Hindî aynı şeydir, ancak Kustı bahrî, ûdı Hindî’den daha beyaz ve daha tatlı­dır
* Ödağacı (Udi Hindî)’nin kökü, dalları ve kabu­ğu hoş kokulu bir ağaçtır. Hekimlikte ve esans ya­pımında kullanılmıştır.
* İbni Kayyım de “Tıbbı Nebevisinde şöyle de­miştir
* Ödağacı iki kısımdır. Biri tedavide kullanılır ki ona “kust” veya “küst” denilir. Diğeri isegüzel koku yapımında kullanılır ki ona da “elelüvve” denir. Ni­tekim İbni Ömer Hz.’leri güzel koku süründüğü zaman ödağacı kokusunu sade olarak veya öd ile kâfur karıştırılmış koku sürünür, sonra da
* Peygamber AleyhisSelâm işte böyle koku sürünürdü derdi

odagacı

* Yine Peygamber Aleyhisselâm cennet ehlini tavsif ederken
* ” … onların tarakları altın ve gümüş, terleri misk, buhurdanlıkları ödağacından, eşleri huriler, ahlakları bir kişinin ahlakı gibi” buyurmuştur.
* Bazılarına göre de ödağacından güzel koku elde etmek için ödağacı kesildikten sonra bir sene bo­yunca toprağa gömülür toprak onun faydasız kı­sımlarını yiyip, yok eder, fakat güzel kokulu kısmı kalır, bu kısma toprak bir şey yapmaz. Kabuğu ve kokusuz kısmı kokuşur ve toprağa karışır”
* Ödağacının tozunu su ile karıştırdıktan sonra yedi defa ağızdan akıtması veya burundan damlat­ması bademciğe iyi gelir.
* Ödağacı tozu hem içilerek ve hem de merhem gibi cilde sürülerek kullanılır. Yalnız başına kulla­nıldığı gibi, başka maddelerle karıştırılarak ta kul­lanılır. Kâfur ile karıştırıldığında birinin diğeri ile ıslâhı gibi tıbbî bir maksat vardır.
* Balgamı emer, nezleyi keser.
* Şerbet yapılıp içildiği zaman karaciğer ve mide zafiyetine ve bunların üşütülmesmden dolayı mey­dana gelen rahatsızlığa karşı; gün aşın ve dört gün­de bir nöbetle gelen sıtma hastalığına ve zehirlen­meye karşı faydalıdır,
* Su veya bal ile macun yapılır ve yüzdeki çilliklere sürülürse giderir.
* Mideyi ısıtır, cinsel istek ve arzuyu tahrik eder.
* Zehirlenmeye karşı faydalıdır.
* Felç hastalığına karşı gayet iyi gelir.
* İdrar ve âdet kanamasını çoğaltır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular