Migren
Genellikle başın bir yarısında başlayan, nöbetler halinde gelen şiddetli baş ağrılarına migren denir. Yarım başağrısı biçiminde de adlandırılır. Ağrı kafatasının belirli bir tarafında duyulan sıkışma hissiyle başlar. Bazen yüz ve ellerde garip duyular, geçici halsizlik, konuşma bozukluğu veya felç görülebilir. Hasta kişi gözünde şimşekler çaktığını, gözünde yıldızlar uçuştuğundan şikayet eder. Migren, yaklaşık yarım saat sürer. Bu evrede kafatası dışındaki damarlar büzüşmüş, içindekiler ise genişlemişlerdir. Damarların genişlemesiyle kafa içinde ödemin belirmesinin, nöbetlerin asıl sebebi olduğu söylenmektedir.
Başka Bir Kaynaktan:
Migren yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar üzerinde de olumsuz etkiler yaratan bir sağlık sorunudur. Çocuğunuz korktuğunda ya da belirtilerin ağırlığından dolayı paniğe kapıldığında durumu daha da kötüleşebilir. Migrenin en belirgin belirtisi başın sadece bir bölümünde meydana gelen ağrılardır. Tek taraflı ağrının nedeni beyne giden damarların başın bir bölümünde sıkışıp kalmasıdır. Migren krizi 2 gün boyunca devam edebilir, ancak çocuklarda bu sürenin daha kısa olduğu bilinmektedir.
Migren kalıtımsal olarak ortaya çıkabileceği gibi stres, adet dönemi, gıda alerjileri gibi etkenler nedeniyle de görülebilir. Kan damarlarını etkileyen bir amino asit olan tiramin yönünden zengin muz, peynir, çikolata, yumurta, portakal, ıspanak ve domates gibi besinler de migrene neden olabilir. Stres, hormonel değişimler, hava değişimi, ışık ve aşırı gürültü gibi etkenler de migreni tetiklevebilir.
Yaygın migren ve klasik migren olmak üzere iki temel migren türü bulunmaktadır. Yaygın migrende baş ağrısına ek olarak belki bir ya da iki belirti bulunmaktadır. Ancak bu migren türünde görme bozukluğu yaşanmamaktadır. Klasik migrenin öncesinde bir uyarıcı olarak migren aurası ortaya çıkar. Aura genellikle görme bozukluğu olarak kendini gösterir. Odaklanma sorunları kör noktalar ve parlak ışık çakmaları olarak ortaya çıkabilecek görme bozukluklarını konuşma güçlüğü, nadiren de olsa kol ve bacaklarda güçsüzlük ve geçici felç takip eder.
Aura migrenin birçok kişide sıra dışı, belirgin ve bazen de korkutucu bir hale geldiğini gösteren bir tür erken belirtidir. Migren auraları birkaç farklı şekilde olabilir. En sık rastlanan auralar görsel bozukluklardır; yanıp sönen ışıklar, nesneleri büyük görmek (makropsi), nesneleri küçük görmek (mikropsi) ve zikzaklı şekiller kişinin net görmesini engelleyebilir.
Bazı auralarda tünel içinden bakıyormuş gibi görme ya da görme kaybı bile oluşabilir. Daha nadir olmakla birlikte, auralar bazen his ve konuşma yetisinde gerileme, denge ve güç kaybıyla birlikte görülebilir. Birçok migren hastası, aurayı, migren ağrısının gelmekte olduğunu haber veren bir uyarı olarak kabul eder. Aura, birkaç dakikadan bir saate kadar uzayabilir; beraberinde önemli bir baş ağrısı meydana gelmez.
Belirtiler kaybolunca aura “silinir”. Migren ağrısı çoğunlukla aura bittikten 60 dakika kadar sonra başlar. Migren yaklaşık olarak her 100 kişiden 10’unda görülür. Migren genç kızlarda ve kadınlarda daha sık görülse de rekabeti seven ve kendine aşırı yüklenen genç erkeklerde görülme oranı da artmaktadır.
Aşağıdaki belirtiler migren hastalan arasında sıklıkla görülmektedir:
– Şiddetli baş ağrısı (genellikle başın sadece bir bölümünde meydana gelen ağrılar)
– Bulantı ve kusma
-Görme bozukluğu
-Görme kusurları
-Işığa karşı hassasiyet
-Kollarda iğnelenme, karıncalanma ve uyuşma hissi
Migren hastası bazı çocuklar karın bölgesinde şiddetli ağrı hissetmektedir. Çocukların yüzlerindeki renk solar. Bulantı, kusma ve yüksek ateş görülür. Bu durumun en yaygın nedeni yaşanan stres ve duygusal çalkantılardır.
Migren için önerilen modern tıp tedavileri:
Migren krizi esnasında “vazokonstriktör” ilaçlar tavsiye edilmektedir. 5-HT reseptörlerine karşı etkili ilaçlar olan vazokonstriktör ilaçlar migren belirtilerini hafifletebilir. Migren krizlerini önlemek amacıyla kombine olarak verilen ilaçlar da bulunmaktadır.
Doğal sağlık tedavileri:
* Migren tedavisi için homeopati alanında uygulan yöntemler tercih edilebilir. Homeopati tedavilerinin yürütülmesi başlangıç aşamasında hasut için oldukça güç bir hale gelebilir. Homeopati tedavileri uzun vadeli olarak yürütülmelidir. Aşağıda tavsiye edilen uygulamalar migren krizi esnasında hastayı büyük ölçüde rahatlatabilir:
* Bıldırcın otu özellikle de görülen belirtiler ve soğuk etkisiyle şiddetlenen migren vakalarında çok etkili sonuçlar vermektedir. Migren tedavisini doğal yollarla tedavi etmenin en temel yolu bıldırcın otu kullanmaktadır.
* Akşamları daha da şiddetlenen migren vakalarının tedavisi için rüzgârgülü bitkisi kullanılabilir.
* Çocuğunuzun yüzü kızardığında ve gözleri belirli bir noktaya sabitlendiğinde güzelavrat otu kullanabilirsiniz.
« Başın sol tarafında meydana gelen ağrılarda ve kafatasında hissedilen çivilenme hissi gibi durumlarda mazı adı ile bilinen ve homeopati alanında “thuja” adıyla anılan bitkiyi kullanabilirsiniz.
* Homeopati alanında “lycopodium” adı verilen bitki başın sağ tarafında oluşan ağrılar ve baş dönmesi için kullanılır. Bu bitki özellikle de çocuklarda oldukça etkilidir.
* Homeopati alanında kullanılan “Nat. Mur.” maddesi zonklamaya neden olan baş ağrıları için uygundur. Sıcak havalarda ve hastanın hareket etmesiyle artan baş ağrıları için de uygun olan bu bitki migren krizi öncesinde ağız ve burun çevresinde oluşan uyuşukluk hissinin geçmesini sağlar.
* Çenede yer alan “tempero-mandibuler” ekleminin bir osteopati uzmanı tarafından incelenip tedavi edilmesi migren hastalarını rahatlatır.
* Akırkarha bitkisi migrenin görülme sıklığını azaltır. Bu bitkinin yapraklarını iki dilim ekmeğin arasına koyarak çocuğunuza her gün yedirirseniz, çocuğunuzun daha az migren krizi yaşadığım görürsünüz. Bu bitki hap şeklinde de satılmaktadır. Ancak hapların dozunun çok iyi ayarlanması gerekmektedir.
* Nane ve lavanta yağları ile yapacağınız masaj migrenin belirtilerini hafifletir. Özellikle de alın ve boyun bölgesine yaptığınız masajlar etkisini hemen gösterecektir.
* Çocuğunuzun burun deliklerine süreceğiniz bir miktar lavanta yağı krizin ilk belirtilerinin giderilmesi için kullanılabilir. Lavanta yağı çocuğunuzun psikolojik olarak rahatlamasını sağlar. Birçok çocuk migren krizi esnasında kokulara karşı oldukça hassastır. Çocuğunuz bu hassasiyetten dolayı lavanta yağım koklamayı reddederse, ısrar etmeyin.
Faydalı terapiler
Osteopati, kranyal osteopati, Avurveda, herbalizm, homeopati, refleksoloji, besin terapileri, aromaterapi ve stres için önerilen tüm terapiler.