Malin Melanom
Tehlikeli bir deri kanseri olan malin melanom, son yıllarda en çok artış gösteren kanser türü.Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse iyileşme ihtimali o kadar yüksek. Bu nedenle ciltte şüphe uyandıran değişiklikler mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilmeli.
Soru:35 yaşındayım. 3 sene önce malin melanom tanısı konuldu. Tümör sırtımda ben şeklindeydi. Benin etrafı geniş bir şekilde alındı, koltuk altı lenf bezlerim temizlendi. Her iki koltuk altında da ikişer tane kapsül dışına çıkmamış malin melanom nodları alındı. Daha sonra 1 yıl aşı tedavisi (interferon) gördüm. Her şey yolunda gidiyordu, hiçbir şikayetim yoktu. Ancak 1 ay önce hayatımda ilk kez epileptik nöbet geçirdim. Sonrasında yapılan bilgisayarlı tomografi ve MR tetkiklerinde beynimde 1 santimlik lezyon tespit edildi. Malign melanom öyküsü olduğu için metastaz kabul edildi. Sonrasında yapılan tüm tetkikler (PED ve Tüm batm-Toraks BT) temiz çıktı. İlk iş olarak lezyona gamma knife yapıldı. Sonrasında 6 ay sürecek olan Temadol (kemoterapi ilacı) tedavisine başladım. Bu konuyla ilgili sizin düşüncelerinizi öğrenmek istiyorum. Temelli şifa mümkün mü? ATAKAN E.
Cevap: Malin melanom bir tür cilt kanseridir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ortaya çıkar. Ayrıca beyaz tenli, açık renk gözlü, kızıl sarı saçlı kişiler, çocukluk çağında ağır güneş yanıkları geçirenler, uzun süre korunmasız güneşlenenler, solaryuma girenler risk altında. Vücutta yeni çıkan ya da doğuştan olan bir benin renk değiştirmesi, kanaması, büyümesi durumunda çok dikkatli olmak gerekir. Bunlar hastalığın en önemli belirtileridir. Malin melanom erken evrede ameliyatla çıkarılıp tümöre en yakın bölgedeki lenf bezleri temizlenir. Daha sonra aşı tedavisi başlanır. Metastaz olmayan hastaların kurtulma şansı daha yüksek. Fakat lenf bezine atlamasa bile tümörün kalınlığı, genişliği tedaviyi belirler. Metastaz varsa ya da tümör ileri evredeyse 5 yıl Önce çıkan bir ilaç hap olarak devreye girer. Malin melanom en çok beyin, karaciğer, akciğer ve kemiklere atlamayı sever. Ama cilt, lenf bezi, hatta bağırsak, pankreas metastazı bile görülebilir. Tümör kan dolaşımının olduğu her yere kolayca atlayabilir. Bu nedenle hastaların ilk 3 yıl 3 ayda birçok sıkı görüntüleme yöntemleriyle kontrol altında tutulması, biyokimya tetkiklerini yaptırması gerekir. 3 yıl geçtikten sonra kontroller 6 ayda bir, 5 yıl sonra ‘da yılda bir kez yaptırılmalı. Sizin durumunuza gelince… Beyindeki tümör küçük olduğu için ve cyber knife yönteminden faydalandığınız için şanslısınız. Vücudunuzda metastaz olmadığı için ameliyat da tercih edilebilirdi. Ama doktorunuz seçimini radyoterapiden yana yapmış. İkisi de doğru tedavidir. Malin melanomda en önemli hadise bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasıdır. Önerilerim şunlar:
• Gece uykularınızı iyi uyuyun.
• Doktorunuza danışarak gece yatmadan yarım saat önce 21 miligrama kadar nıelatonin hormonu kullanın.
• Beta karotenden zengin sebze ve meyveleri tüketin. Her gün 2 bardak domates, 1 bardak havuç suyu içerek ihtiyacınız olan beta karoteni alabilirsiniz. Koyu yeşil sebzelerde de beta karoten bol miktarda bulunur.
• Günde en az yanm kilo yoğurt yiyin.
• Her gün 1 çorba kaşığı zerdeçal tozu tüketin.
• 2 Yeşil çay, ısırgan, böğürtlen yaprağı, limon ve tarçın karışımından hazırlanan çaydan 2 kupa için. Hayvan deneylerinde zencefilin malin melanomda etkili olduğu gösterilmiş. Zencefil çayı da içebilirsiniz.
• Her gün dereotu tohumu, çörekotu, keten tohumu üçlüsünden birini seçerek 1 çorba kaşığı tüketin.
• İnterferon (aşı tedavisi) bazen karaciğerde bozulma yapabilir. Karaciğerinizi korumak için
bol bol enginar, kereviz, yer elması, semizotu tüketiri.
• Çekirdek ve kabuklarıyla birlikte bol bol kara üzüm (kuru ya da yaş) yiyin.
• Malin melanomda yüksek doz C vitamininin faydalı olduğu gösterilmiş. Doktor tavsiyesiyle günde 2-3 grama kadar kullanabilirsiniz. Bu arada bol bol portakal, mandalina yiyerek doğal yollardan C vitamini alabilirsiniz.
• Reishi, cordyceps gibi mantar haplarını belli aralıklarla tüketebilirsiniz. Karaciğeriniz için milk
thistle (devedikeni sütü kapsülü), dandelion (karahindiba hapı), burdock (dulavratotu tableti) faydalı olacaktır.
• Kilo kaybınız varsa omega 3 kullanın. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için belli aralıklarla E vitamini ve selenyum takviyesi yapın.
• Moral çok önemli. Stres immün sistemini yıkar. Hastalığı yendiğinizi kabul ederek hayatınızı buna göre düzenleyin.
• Sıkı kontrollere devam edin. Metastaz olsa bile erken müdahaleyle kontrol altına alınabilir.