Mikropların Kuluçka Devresi
Mikropla bulaşan hastalıklarda mikrobun bedenimize girmesi ile hastalık belirtilerinin görülmeye başlaması arasında geçen devreye kuluçka veya enkübasyon devresi adı verilir. Her bulaşıcı hastalık mikrobu için belirli bir kuluçka devresi vardır. Bu süre uzun veya kısa olabilir. Hem hastalığı teşhis etmek hem de hastayı çevresinden ayırmak yani karantinaya almak için her hastalık için belli olan kuluçka devresinin bilinmesinde fayda vardır.
Difteri (2-5 gün), kızıl (3-5 gün), basilli dizanteri (1-7 gün), Deng (paçavra hastalığı) (1-3 gün), grip, veba, kolera, lenfositli menenjit (1-3 gün) menengokoksik menenjit (1-10 gün), lekeli humma (tifüs) (8-12 gün), sarı humma (3-6 gün) gibi hastalıklarda bu devre kısa, 7 gün kadardır. Çiçek (8-12 gün), su çiçeği (14-18 gün), kızamık (10-11 gün), tifo (7-21), epidemik ensefalit (4-15 gün), boğmaca (7-21 gün) gibi hastalıklarda kuluçka devresi iki hafta kadar sürebilir.
Kızamıkçık (10-22 gün), kabakulak (17-21 gün), çoouk felci (9-13 gün) virüs hepatiti, serum hepatiti gibi hastalıklarda ise üç hafta veya daha uzun sürebilir. Kuduzda ortalama 50-60 gündür. Ayrıca mikroplu hastalıkların bir de bulaşma devreleri vardır. Çiçek hastalığında kabuklar yok olana kadar hastalık bulaşıcılığını sürdürür. Karantina şarttır. Kızamıkçıkta döküntünün başlamasından sonra bir hafta, kızamıkta ise 1-2 hafta, boğmacada ise 3 hafta kadardır ve bu süre içinde çocuklar okula gönderilmemelidir.
Bulaşid devre difteride ağız veya burundan alınan akıntılarda kültür negatif olana kadar yani mikrop üremesi duruncaya kadar, kabakulakta ise lenf bezlerinin şişliği geçene kadar en az 9 gün sürer.