tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kulak Ağrıları ve Kulak Enfeksiyonları

Kulak ağrıları lenf bezlerinde yaşanan bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkabilir. Kabakulak gibi bir hastalık da kulak ağrısına neden olabilir. İç kulakta, orta kulak­ta ya da kulağın dış kısmında yaşanan bir enfeksiyon yine kulak ağrısına neden olabilir. Kulakta çıkan bir çıban da ağrıya neden olabilir. Çocuklarda kulak ağrısına yol açan nedenlerin başında orta kulak iltihabı yer almaktadır.

Orta kulak iltihabı burun ve boğazdaki iltihabın östaki borusu vasıtasıyla orta ku­lağa kadar ilerlemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Östaki borusu bebeklerde ve çocuklarda oldukça kısadır. Bu nedenle çok kolay tıkanabilir ve enfeksiyon bir an­da orta kulağa ulaşabilir. Kulak enfeksiyonu ağrıya neden olur, kulaktaki basınç ku­lak zarını etkileyebilir. Bu durum sonucunda kulak akıntısı görülebilir. Bu klinik tabloya ateş ve boğaz ağrısı da eşlik edebilir. Çocuklar diş çıkardığında ya da sinü­zit olduğunda da kulak ağrısından şikâyet edebilir.

Kulak ağrısı için önerilen modern tıp tedavileri

Antibiyotik ve asetaminofen tedavisi genellikle etkilidir ancak birkaç hafta boyun­ca ses kaybı yaşanabilir. Kulakta yer alan kir ve akıntılar tamamen temizlendiğin­de, işitme fonksiyonu eski haline gelir.

Doğal sağlık tedavileri:

■Çocuğunuzun kulağından akıntı gelirse, paniğe kapılmayın. Kulak zarında meyda­na gelen delinme vakası, enfeksiyona neden olabilir, belirli bir süreliğine işitme kaybına yol açabilir. Birçok çocuk kendisini hemen toparlar ve iyileşir. Kulakta bi­riken kirin temizlenmesi de çocuklarda büyük bir rahatlamaya neden olur. Birçok uzman kulak akıntısının sağlığa işaret eden bir belirti olduğunu düşünmektedir. Kulağa yerleştirilen kulak aletleri kulak zarının delinmesine neden olabilir. Bu tür delikler ve yırtılmalar kendiliğinden iyileşmektedir. Çok gerek olmadıkça, antibi­yotik kullanımına başlamayın.
■ Kranyal osteopati kulak ağrılarının tedavisinde oldukça etkilidir. Uzmanlar kafatasına yumuşak ve nazik dokunuşlarla masaj yaparlar. Kronik kulak en­feksiyonu ve zamklı kulak vakaları çok az bir süre içinde uygulanan doğal te­davilerle iyileşmektedir.
■ Çocuğunuzun kulak enfeksiyonu kronik bir hal almışsa, beslenme planını gözden geçirin. Özellikle de grip ve soğuk algınlığının sıkça yaşandığı dönem­lerde, sütü çocuğunuzun beslenme programından çıkarın. C vitamini ve çin­ko içeren gıda maddelerine yer verin. Bu şekilde çocuğunuzun bağışıklık sis­temini güçlendirmiş olursunuz.
■ Ekinezya, altınmühür (goldenseal) ve geven (astragalus) bitkileri, grip ve so­ğuk algınlığının sıkça yaşandığı dönemlerde haftada 2-3 kere kullanılabilir. Bu bitkilerden nasıl yararlanmanız gerektiği konusunu sağlık uzmanınızla görü­şün. Bu bitkiler hastalık-savar bitkilerdir. Ekinezya ve altınmühür bitkileri ba­ğışıklık sistemini harekete geçirerek, enfeksiyon oluşumunu önler. Geven içe­riğindeki zengin mineraller sayesinde vücut direncini artırır.
■ Buz torbası hazırlayın ve torbayı bir bezin/havlunun içine sarın. Hazırladığınız buz paketini çocuğunuzun kulağına koyun. Bu şekilde kulakta oluşabilecek tıkan­maları önlemiş olursunuz. Sıcak tatbikler, kulak ağrısı çeken bir çocuğun kendisi­ni daha iyi hissetmesini sağlar ancak enfeksiyonu ve tıkanmayı daha da artırır.
■ Papatya çayı ağrıyı dindirir ve çocuğunuzun kendisini daha iyi hissetmesini
sağlar.
■ Bir parça pamuğu sarımsak yağının içine batırın. Bu pamuğu kullanarak çocu­ğunuzun kulaklarını temizleyin. Bu şekilde, enfeksiyonu hafifletmiş olursunuz.
■ Kronik kulak ağrıları için uygulanan homeopati tedavileri uzun bir sürece yayılmalıdır. Akut enfeksiyonlar için aşağıdaki önerilerimizi uygulayabilirsiniz: “Hepar sulf.” adlı madde boğaz ağrısına eşlik eden kulak ağrıları için ve vü­cudu soğuk olan çocuklar için kullanılabilir. Kulak zarı patlayacakmış gibi hisseden ve ağlayan çocuklar için rüzgârgülü bitkisi kullanılabilir.
■ Bir anda ortaya çıkan kulak ağrıları için bıldırcın otu kullanılabilir.
Ağrıyan kulağın kızarması ve yanma hissinin duyulması durumunda güzelavrat otu kullanılabilir. Bu ot ateşli çocuklar için de kullanılabilir.

■Yutkununca artan kulak ağrıları için ve sakinleştirilemeyen çocuklar için papatya çayı kullanılabilir.
■ Ağrıyan kulağın altındaki bölgeye Bach çiçek kremi sürebilirsiniz. Bu şekilde çocuğunuzu rahatlatmış ve kısmen de olsa enfeksiyonu azaltmış olursunuz. Kaya gülü (rock rose) bitkisi de çocuğunuzun yaşadığı paniğe iyi gelecektir. Zeytinin canlandırıcı bir etkisi bulunmaktadır.
■ Bir pamuğun üzerine birkaç damla lavanta yağı damlatın ve bu pamuğu çocu­ğunuzun kulağına sürün. Lavanta yağı, dış kulak iltihabı yaşayan çocuklar için oldukça etkilidir. Sığırkuyruğu otu (mullein) yağım ya da lavanta yağını seyreltici bir yağ ile seyrelterek, elde ettiğiniz karışımla çocuğunuzun boyun bölge­sine masaj yapın.
■ Hamamelis adlı bitkinin yağını bir çay kaşığı sarı kantaron otu yağı ile karıştı­rın; elde ettiğiniz karışım ile çocuğunuzun kulağını silin. Çocuğunuzun kula­ğında bir rahatlama hissi başlayana kadar, bu tedaviye devam edebilirsiniz. Bu şekilde ağrıyı ve iltihaplanmayı dindirmiş olursunuz.

Faydalı terapiler
Homeopati, herbalizm, kranyal osteopati (kronik kulak iltihabı için), refleksoloji, aromaterapi, Ayurveda, besin terapileri.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular