tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kulak

İşitme ve denge organımız olan kulak, dış, orta ve iç kulak olmak üzere uç bölümden meydana gelmiştir. Dış kulak, dışarıda görünen kulak kepçesi (auricula) ile içeriye doğru uzanan dış ku­lak yolu adındaki kanaldan oluşur. Dış ku­lak, çevremizdeki sesleri alan ve orta ku­lağa ileten toplayıcı bir anten gibi görev yapmaktadır. Dış kulak yolu, bazen bu ka­nalın salgısı olan ve serumen denen kulak kirinden bir tıkaç ile tıkanabilir. Tedavi için buşon denilen bu tıkacı önce gliserinle yumuşatmak ve sonra özel bir şırınga ile yıkayıp çıkarmak gereklidir. Kulak içinde bazen yabancı cisimler de aynı şikâyete neden olurlar. Ayrıca kulak içinde çıkan çıbanlar da ağrıya yol açabilirler. Orta kulak, iç kulakla dış kulak arasında bir boşluktur. İçinde örs (malleus), çekiç (inkus) ve özengi (stapes) adını alan uç kemikçik vardır. Östaki (Eustaahi) borusu aracılığıyla ağız boşluğuna açılır. Yutkun­ma, esneme gibi hareketlerde bu boru açı­lır ve ağızdaki hava orta kulağa geçer. Şiddetli patlamalarda ve gürültülerde ağzı açmak, kulak zarını iki taraftan eşit ba­sınç altında tutmaya yarayacağından fay­dalıdır. Aksi halde bazı topçularda görül­düğü gibi zarın tek taraflı basınç ile pat­laması mümkündür. Orta kulağın ve zarın iltihaplanması yani otitis media çok görülen kulak hastalıklarındandır.
İç kulak kemik içine oyulmuş ve zarla kap­lanmış bir işitme ve denge organıdır.
Önde salyangoz şeklinde bir bölüm, orta­da vestibül adını alan boşluk ve arkada üç adet birbirine dik yarım daire kanallarından oluşmuştur. İç kulakta kemik boşluğun içini dolduran sıvıya perilenf; vestibülün, salyangozun ve yarım daire kanallarının içini dolduran sıvıya ise endolenf denir.
Salyangoz kanalı (Kohlear kanal) içinde, işitme organı (Çorti organı) bulunur. Dış kulak yolundan kulak zarına gelen ses titreşimleri orta kulaktaki kemiklerle oval pencereye ve iç kulağa ulaşır. Oval pen­cereden Kohlea kanalına ve Kortı organına iletilen ses enerjisi burada sinirsel yollar­dan geçip elektrik enerjisine dönüşmek­tedir. Kulakta dengeyi sağlayan organ vestibüldür. Vestibül, yarım daire kanalları ve için­de utrikul denen bölümden oluşur. Vestibüler sistem uyarılınea baş dönmesi (vertigo), bulantı, kusma ve göz küresinin rit­mik hareketi (nistagmus) gibi belirtiler meydana gelmektedir. İç kulakta labirent denilen kanalın hastalanması kulak çınla­ması (tinnitus) gibi rahatsız edici bir duy­gu meydana getirebilir.
Kulağın işitme yeteneği diapazon ve odyo-metri denen elektronik bir araçla yapıla­bilir. Normal bir şahıs fısıltı şeklindeki bir sesi 6-7 metreden duyabilir. Aksi halde belirli dereeede işitme kaybı var demektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular