Korener Kalp Hastalıkları
Koroner arterler kalbimizi besleyen ve ona fonksiyonlarını yapabilmesi için gerekli oksijen ve besin maddelerini taşıyan kan damarlarıdır. Bu damarların duvarında meydana gelecek bir zedelenme; pıhtı, yağ ve kireç birikmesi damar çapını daraltır ve damar içerisinden yeterli kan geçemez. Bu damarın beslediği kalp kasıysa iye beslenemediği için zayıf düşer veya ölür. işte koroner arterlerin bir veya birkaçında daralma veya tıkanma sonucunda ortaya çıkan hastalıklara koroner arter hastalıkları adını vermekteyiz.
Koroner arter hastalıkları bugün tüm dünyada ölüm nedenlerinin başında gelmektedir.
Vücuttaki diğer atardamarlar gibi koroner arterlerin iç yüzeyinde endotel denilen bir zar, bunun dışında kas lifleri bulunur. Normalde damarlar elastiktir. Sinirsel ve hormonal mekanizmalarla bu damarlar bükülüp gerektiğinde de genişleyebil-mektedir. Koroner arterlerin hastalıklarında damarın bir bölümü veya bütününde duvar kalınlaşır, damar elastikiyetini kaybeder. İç zarda meydana gelecek bir zedelenme buraya pıhtıların birikmesine ve damarın daralmasına veya tıkanmasına sebep olur.
Koroner arterlerde daralma veya tıkanma meydana getiren en önemli hastalıklardan biri arteryosklerozdur. Halk arasında damar sertliği olarak bilinir. Bundan başka koroner arterler iltihabî hastalıklar sırasında iltihaplanabilir. Ayrıca nadiren vücudun başka bölümlerinden kopup gelen bir pıhtı da koroner arterleri tıkayarak fonksiyonlarını bozabilir.
Arteryoskleroz sinsi bir damar hastalığıdır. Çocukluk devresinde başlayarak ilerler. Belirtileri ise genellikle orta ve ileri yaşlarda ortaya çıkar. Arteryosklerozda damar cidarında ate-rom adı verilen bir plak oluşur. Aterom plağı lipit (yağ), kan pıhtısı, kireç ve bağ dokusundan yapılmıştır. Lipit, pıhtı ve kireç yumağı anormal bir şekilde damar duvarına yapışmakta ve damar cidarını kalınlaştırarak lümenin daralmasına ve tıkanmasına sebep olmaktadır. Şimdiye kadar birçok teori önü sürülmesine rağmen damar cidarında aterom plağının nasıl oluştuğu henüz kesin olarak aydınlatılamamıştır. İlk olarak damarın iç yü zeyinde bir zedelenme, harabiyet ve parçalanma olmaktadır. Damar yüzeyinin yaralanmasına ise damar içindeki basınç değişiklikleri, yüksek kan basıncı, sigara içimi, hiperkolesterolemi veya hiperlipidemi, bazı kimyasal maddeler, damar duvarının sinirsel ve hormonal faktörlerle şiddetli kasılması, iltihabî hastalıklar, bağışıklık sistemindeki bozukluklar sebep olmaktadır. Zedelenmiş yüzeye ise pıhtıların ve bağdokusunun oturmasıyia hastalık başlamaktadır.