tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kızamık

Kızamık (Rubeola) çok bulaşıcı ve salgın­lar yapan bir enfeksiyon hastalığıdır. Morbillı rougeole veya measles gibi isimler de verilen hastalığın etkeni kızamık virüsüdür. Virüsün kuluçka devresi ıkı haftadır. Has­talık küçük çocuklarda nezle şeklinde yanı burun akması, hapşırık, göz yaşarması, öksürük ile başlar.

Baş ağrısı, ateş yük­selmesi ve ağız içinde koplık lekeler de­nilen, etrafı kırmızı, ortası beyaz sivilcele­rin görülmesi ile teşhis konur. Daha sonra 3-4 gun içerisinde kulak arkasında, boyun­da, alında başlayan deri döküntüleri sü­ratle yüze, kol ve bacaklara, butun vücuda yayılır. Başlangıçta birbirinden ayrı olan kırmızı lekeler birleşir, sivilce haline ge­len döküntü zamanla solar, yerinde bir hafta kadar kalan kahverengi lekeler bı­rakır. Lenf bezleri genellikle şişer. Kızamığın en sık görülen komplıkasyonu yukarı solunum yolları enfeksiyonu (bronşit, bronkopnomonı) orta kulak iltihabı (otıtıs medıa) ve gözde kornea ulserasyonlarıdır.

Kızamık enfeksiyonu beyne yer­leştiğinde oldurucu ansefalıte sebep ola­bilir. Virüs enfeksiyonu olduğu için kızamığın özel bir tedavisi yoktur. Hastalığın en bu­laşıcı olduğu devre ilk iki gun içinde yani nezle devri olduğundan, döküntü başladık­tan sonra çocuğu ayırmanın anlamı yok­tur. Ancak çocuğu sıcak tutmak, istirahat ettirmek faydalıdır. Zayıf düşen organiz­mayı, ust solunum yollarının bakteriyel enfeksiyonlarından korumak için antibiotik yapılabilir. Hastalık geçirildikten sonra ömür boyu bağışıklık oluşur.

Kızamıktan korunmak, hastalığa karşı ak­tif bağışıklık kazanmak için butun sağlıkbebekleri en uygun olan zamanda yani 15 aylıkken aşılamalıdır. Inaktive edilmiş yanı olu vırus’e hazırlan­mış aşıların koruyuculuğu az olduğu için bugün kullanılmamaktadır. Sürekli bağı­şıklık kazanmak için uygun doku kulturun de üretilmiş canlı fakat zayıflatılmış virüs aşısı (Meruvaux) yapılmalıdır
kızamık Aşılanmamış çocukları salgınlar sırasın­da hastalıktan korumak, pasif bir bağışık­lık sağlamak için kilo başına 0,04 mi gam­ma globulın (ISG) ve ayrıca aşı yapılma­lıdır Aşının bir komplıkasyonu olmadığı gibi, ust üste aşılanmanın da bir sakıncası yoktur. Aşıdan sonraki 5-10 günlerde ateş ve hafif bir dökuntu belirebilir.

Başka Bir Kaynaktan:

Kızamık, bir tür virüsün neden olduğu döküntülü bir hastalıktır. Önce basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlar, ardından yüz ve enseden başlayan, gövde­ye de yayılan kırmızı renkli döküntüler şeklinde ortaya çıkar. Mikropla temastan sonra başlayan kuluçka dönemi yaklaşık 14 gün sürer. Önce; ateş, halsizlik, iştah­sızlık, gözlerde sulanma ve kızarma, öksürük ve burun akıntısı başlar. 2-3 gün için­de, yanak içlerinde beyaz benekler görülür, 2 gün sonra da yukarıdan aşağıya doğ­ru ilerleyen kırmızı döküntüler ortaya çıkar. Kızamık geçiren hastalarda, özellikle iyi beslenmemiş çocuklarda bronşit, zatürre, ishal, orta kulak enfeksiyonu, konjonktivit, körlük gibi komplikasyonlar görülebilir. Kızamık çok bulaşıcıdır.

Hasta kişiyle solunum teması, öpüşme, aynı kaptan yeme gibi yollarla virüs kapılabilir. Hastalığın en bulaşıcı olduğu dönem, ateş başlamadan önceki dönem ile dökün­tülerin görülmesini takip eden 4 günlük dönemdir.

Kizamık içîn önerilen modern tıp tedavileri:

Ateş genellikle “asetaminofen” türü ilaçlarla kontrol altında tutulur. Bol miktarda su içilmelidir. Kızamık tedavisinde antibiyotik kullanılmaz, ancak hastalığın sey­rinde herhangi bir komplikasyon görülürse, bu komplikasyonun tedavisi için anti­biyotik kullanılabilir. Hastalık sırasında bir tür beyin enfeksiyonu olan ensefalitin görülmesi durumunda hasta hastaneye kaldırılır ve antiviral ilaçların kullanımına başlanır. İngiltere ve Amerika’da bebeklere 12-24 aylıkken karma kızamık – kızamıkçık ve kabakulak aşısı yapılmaktadır.

Doğal sağlık tedavileri:

Çocuğunuza kızamık aşısı yaptırmayı tercih etmiyorsanız, işinin ehli olan bir homeopati uzmanına başvurmanızda yarar var. Kızamık durumunda önerilen ve “Morbillinıım” adını taşıyan homeopatik madde sadece homeopati uzmanının öngördüğü şekilde kullanılmalıdır. Bu madde kızamığın zararlı etkilerini ortadan kaldırır. Çocuğunuz kızamık olan bir arkadaşı ile temas halinde bulunmuşsa, ho­meopati uzmanınızla konuşarak bu maddenin kullanımına başlayabilirsiniz.

Doğal sağlık uzmanları kızamık hastalığını önemsemektedir çünkü bu hasta­lığın vücutta toksik birikime neden olduğu düşünülmektedir. Kızamık hastası olan çocuklar için önerilen şey çocuğun vücudunun toksinlerden arındırılmasıdır. Bir­çok aile çocuğunun davranışlarının kızamık hastalığı sonrasında değiştiğini söyle­mektedir. Bunun nedeni çocukların kızamık hastalığı sonrasında geçirdiği duygu­sal ve fiziksel değişini sürecidir. Bu süreç bir geçiş aşaması gibidir.

Bazı çocuklar kızamık hastalığını çok kolay atlatırken, bazı çocuklar hastalık es­nasında çok zor anlar yaşar. Hastalık süresince yapılması gereken en önemli şey do­ğal sağlık uzmanları tarafından öngörülen doğal sağlık tedavilerinin uygulanması ve sertifikası Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış olan bir doğal sağlık uzmanı ile temas ha­linde bulunulmasıdır. Kızamık hastalığı esnasmda çok ciddi komplikasyonlar oluş­masa da, çocuğunuzun durumunun kontrol altında tutulması oldukça önemlidir.

* Çocukların bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Bağışıklık sisteminin güçlen­dirilmesi koruyucu ve önleyici bir yöntemdir. Çocuğunuzun, üzgün olduğun­da, strese girdiğinde, herhangi bir hastalık çekerken ve grip ve soğuk algınlığı gibi salgın hastalıkların sonrasında bağışıklık sistemi zayıflamış olabileceğin­den, ek önlemler almanız gerekebilir.

*Kızamık hastalığı boyunca, sarımsak ve ekinezya kullanımı büyük önem taşı­maktadır çünkü sarımsak ve ekinezya hem doğal birer antibiyotik hem de do­ğal bir antiviral ilaçtır.

*Kedi nanesi ve civanperçemi ateş düşürür ve huzursuzluğu giderir.

*Ezilmiş zencefil toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Zencefilin keskin tadını hafifletmek istiyorsanız, biraz ısıtın ve bir beze sarın.

*Kızamık tedavisinde homeopati tedavileri de uygulanabilir. Ancak bu tedavi­leri uygulamadan önce her zaman olduğu gibi doğal sağlık uzmanınızın tavsi­yelerini almanız gerekmektedir. Aşağıdaki tedaviler homeopati alanında kıza­mık tedavisi için kullanılmaktadır

* Bıldırcın otu ve güzelavrat otu yüksek ateşi düşürür.

* Rüzgârgülü bitkisi ishal, sarı akıntı ve öksürük durumlarının eşlik ettiği kı­zamık vakalarında kullanılabilir.

* Ağrılı öksürük, yüksek ateş ve susuzluk durumunda çit kökü kullanabilirsiniz.

* Halk arasında boru çiçeği olarak bilinen ve homeopati alanında “stramonium” olarak ifade edilen bitki yüksek ateş, yüzün aşın derecede kızarması ve sayıklama gibi durumlarda kullanılabilir.

*Çiçek esansları da çocuğunuzu rahatlatacaktır. Bach çiçek esanslarını dene­meniz oldukça faydalıdır. Çiçek esanslarından yapılan krem çocuğunuzun cil­dine iyi gelir. Kırmızı erik, gürgen ve acı marul (yabani hindiba) tüm çocuk hastalıklarında kullanılabileceği gibi kızamık hastalığının tedavisinde de kullanıîabilir. Bu bitkileri nasıl kullanmanız gerektiğini doğal sağlık uzmanınız­dan öğreniniz.

*Banyo küvetine damlatacağınız birkaç damla Roman papatyası yağı çocuğu­nuzun sakinleşmesini ve rahat uyumasını sağlayacaktır.

*Birkaç damla lavanta yağını çocuğunuzun nevresimine damlatmız. Bu şekilde çocuğunuzun rahatlamasını ve iyi uyumasını sağlayabilirsiniz. Lavanta yağı kızamıklı bölgelere uygulanırsa, iyileşme sürecini hızlandırır.

*Hastalık esnasında ortaya çıkabilecek olan balgam ve soğuk algınlığı duru­munda çocuğunuzun göğsüne, seyreltici özel bir yağ ile seyrelttiğiniz birkaç damla çay ağacı yağı ile masaj yapabilirsiniz.

*Teneffüs edilen okaliptüs, çay ağacı veya papatya yağının çocuğunuzu rahat­lattığını göreceksiniz.

Faydalı terapiler

Besin terapileri, homeopati, herbalizm, Ayurveda, geleneksel Çin terapileri, çiçek esansları, aromaterapi, refleksoloji.
Evde yapabilecekleriniz
*Özellikle de ateş durumunda toksinleri vücuttan atabilmek için çocuğunuza bol bol su içirin.
*Bir tür faydalı bakteri olan asidofilusun kullanımı faydalı olacaktır. Bu şekilde bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz.
*Çocuğunuzu loş bir odada yatırın. Kızamık olan çocukların ışığa karşı hassa­siyeti vardır. Işık hassasiyeti nedeniyle kızamık hastalığı sırasında göz hasarı yaşayan birçok çocuk vardır. Loş oda bu tür tehlikelerin oluşmasını önler.
*Çocuğunuza zaman ayırın ve onu rahatlatacak şeyler yapın.
*Çocuğunuz aç değilse, yemek yemesi için zorlamayın. Besin değeri olan mey­ve karışımları ikram edin. Ezilmiş muz, buharda pişirilmiş elma ve yulaf ezme­si kızamık hastalığı esnasında çocuğunuza rahatlıkla yedirebileceğiniz yiye­ceklerdendir.
*Çocuğunuzu okula göndermek için acele etmeyin. Kızamık hastalığı çocuğu­nuzu bitkinleştirir. Çocuğunuzun eski gücünü yeniden kazanması için zama­na ihtiyacı vardır. İyileşme sürecini hızlandırmak için, besin değeri yüksek olan taze meyve sebzelere devam edin.

“Daha ayrıntılı bilgi için lütfen aşağıdaki videoyu sonuna kadar dikkatle izleyin”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular