Kilo – Kalori İlişkisi
Kilo almaya yönelik beslenme yüksek kalori içermesinin yanı sıra protein, yağ, seker, vitamin ve mineral tuzları bakımından da dengeli olmalıdır. Yemeklerin kolay sindirilebilmesi ve iştah açıcı olması için doğal tatlarını yitirmeden pişirilmeleri gerekir.
Yiyecek ve içeceklerle günlük gereksinimin 100 kalori aşılması vücut ağırlığını yaklaşık 13 gr artırırken, aynı miktarda günlük kalori eksiği vücut ağırlığını gene 13 gr kadar azaltır. Ölçülen ağırlığı 40 kg, ideal kilosu 50 kg olan, ev işleri yapan (sabit çarpan 30) ve günlük 1.500 kaloriye gereksinim duyan kadın örneğini yeniden ele aldığımızda, aşağıdaki değerler elde edilir:
Az kilo aldırıcı beslenme = 1.800 kalori
fark 300 kalori = 39 gr’lik günlük kazanç
(3×13 = 39).
Orta kilo aldırıcı beslenme = 1.875 kalori
fark 375 kalori = 48,75 gr’lik günlük kazanç
(3,75×13=48,75).
Fazla kilo aldırıcı beslenme = 2.000 kalori
fark 500 kalori= 65 gr’lik günlük kazanç
(5×13 = 65).
Çok fazla kilo aldırıcı beslenme = 2.250 ka lori
fark 750 kalori= 97,5 gr’lik günlük kazanç
(7,5×13 = 97,5).
Bu seçenekler arasında özellikle orta düzeyde ya da fazla kilo aldırıcı beslenme programları önerilebilir. Az kilo aldırıcı beslenme gözle görülür bir kalori artışı sağlamaz. Çok fazla kilo aldırıcı beslenme ise aşırı kalori yüklemesinden kaynaklanan çeşitli sorunlar yarattığından seyrek uygulanır.
Kilo kaybı hesabı, zayıflatıcı beslenmede yapılan rejimin planlanmasına ve hastanın rejimi uygulama titizliğine ilişkin yararlı bilgiler verir. Kilo aldırıcı beslenmede ise kuramsal hesabı geçersiz kılan birçok etken vardır. Bu açıdan, önceden hesaplandığı gibi kilo alınamıyorsa hasta beslenme programına uymamakla suçlanamaz.
Aynı biçimde, hasta da beklediği sonucu elde edemediğinde uzmanı hata yapmakla suçlamamalıdır. Sonuçlar, günlük ya da haftalık değil, aylar ve yıllar içinde değerlendirilmelidir. Kilo, 15 günde bir aynı saatte, aynı fiziksel koşullarda (idrar kesesinin boşaltılması vb) ve aynı giysilerle kontrol edilmelidir.
Basit ama etkili ipuçları
Kilo aldırıcı beslenme programlarını uygulayanlar için ilk bakışta önemsiz sanılacak bazı küçük ayrıntılar etkili sonuçlar alınmasına yardımcı olabilir.
• Çay, kahve, kakao ve meyve sulan gibi sıvılar şekerli ve sütlü olarak içilirse alınan kalori miktarı yükselir.
• Yemeklerde tatlı, yeme alışkanlığının edinilmesi, alınan kalori miktarını yükseltecektir.