Kas Gevşetici İlaçlar
Merkez sinir sistemine veya sinirlerin adaledeki birleşme noktalarına etki ederek adalelerin kasılmasını önleyen ilaçlara kas gevşetici ilaçlar (miyorelaksanlar) adı verilir. Güney Amerika’da yerlilerin oklarına sürdükleri bir zehir olan kurar (curare), adaleleri felç etmek etkisi nedeniyle günümüzde ameliyatlarda kullanılan ve kürari zarı denilen ilaçların başında gelmektedir. Anestezide kullanılan narkotik maddeler ağrıyı ortadan kaldırdıkları halde adalelerde tam bir gevşeme yapmadığından operasyonun kolay yapılmasında yeterli değildir.
Kurar (Tubaourarin), Gallamin (Fla-xedil), Pancuronium (Pavulon), Süksinilkolin (Esculin) gibi ilaçlar vermek suretiyle anestezistler hastanın karın kaslarını tem olarak gevşetir ve barsakların hareketlerini durdurturlar. Ancak bu sırada solunum felci de meydana geldiğinden hastanın sunî bir şekilde solunumunu temin etmek zorunludur. Bu amaçla hastanın solunum borusundan içeriye bir tüp sokmak (yani intube etmek) ve hava balonunu devamlı olarak pompalayarak solunumu devam ettirmek gereklidir.
Adale romatizması, Parkinsonizm veya felç (hemipleji) sonueu sertleşen adaleleri gevşetmek için de adale gevşetici çeşitli ilaçlar (Paraflex, Gamakuil, Dorsiflex v.b.) kullanılmaktadır.