Karın Ağrısı ve Tedavisi
Akut Karın Ağrısı
Karında birden şiddetli ağrı yapan hastalıklar genellikle cerrahi girişimi gerektirirler. Bu ağrı bazan o kadar şiddetli olur ki hasta olduğu yerde kıpırdamadan kalır, hatta kollaps denilen bir baygınlık durumuna bile girebilir. Karın içindeki çeşitli organlarda meydana gelen herhangi bir hastalık otonom sinirler aracılığıyla genellikle orta çizgide yaygın bir ağrı şeklinde duyulur. Daha sonra iltihap organı saran peritona doğru yayılınca ağrının yeri daha belirli olmaya başlar. İltihap karın duvarını örten peritona atlayınca ağrının şiddeti de artar. Hasta şiddetli ve batıcı ağrı sebebi ile hareket edemez, öksüremez ve derin soluk alamaz.
Karın tahta gibi sert ve çökük bir durum alır.
Çocuklarda Karın Ağrısı:
Bebeklerde ve çocuklarda görülen karın ağrısının birçok nedeni vardır. Bazı bebeklerde görülen karın ağrısının nedeni kolik ya da basit bir gaz sancısı olabilir. Çocukla karın ağrısı ya da karında hissettiği rahatsızlık bağırsaklarda yaşanan bir sorundan kaynaklanabilir. Aşırı yemek yeme, gerilim, gastroenterit ve karın migreni gibi nedenler de karın ağrısına neden olabilir. Bazı çocuklar özellikle de birtakım gıda maddelerini yedikten onra karın ağrısı çeker. Bu gıda maddelerini belirleyerek, çocuğunuzun beslenme planından çıkarmanız gerekebilir. Bu şekilde, olası bir gıda alerjisi vakasını da önlemiş olursunuz.
Stresli dönemlerde ve ergenlik çağında yaşanan karın ağrıları da vardır. Bazı küçük çocuklarda karın ağrısı mide ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Çocuğunuz stres altında ise ya da baş ağrısına neden olan sorunları yaşıyorsa, yaşadığı sorunlar baş ağrısı yerine karın ağrısı şeklinde de ortaya çıkabilir.
Kronik karın ağrısı olan çocuklar mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Kronik karın ağrısıyla birlikte kusma, ateş ve vücudu iki büklüm hale getirecek kadar şiddetli bir ağrı yaşanıyorsa, mutlaka doktora gidilmelidir. Sebebi açıklanamayan akut ağrılar hakkında doktor tavsiyesi almanız gerekmektedir.
Doğal sağlık tedavileri
* Ilık bir içecek, sıcak su torbası ya da katı yiyeceklere bir süreliğine ara verilmesi gibi önlemler karın ağrısını hafifletebilir. Karın ağrısı mide ağrısına benziyorsa ve bağırsakların çalışması ile birlikte geçiyorsa, nedeni kabızlık olabilir. Bu tür durumlarda, çocuğunuzun sıvı tüketimini artırın ve lifli gıdalarla beslenmesini sağlayın. Rafine ve işlenmiş gıda maddelerinden uzak durmaya çalışın.
* Çocuğunuza taze, kaynatılmış ya da şişelerde satılan suları içirerek bağırsaklarının düzenli çalışmasını sağlayın.
* Homeopati alanında kullanılan çit kökü (bryonia) oldukça hassas olan ve ağrısı en ufak harekette arttığı için çığlık atma noktasına gelen çocuklar için kullanılabilir; papatya ilgi isteyen ve rahatlamaya ihtiyacı olan çocuklar için kullanılabilir. İlgi görmek amacıyla ya da şımarıklık yapmak üzere karnının ağrıdığını söyleyen çocuklar için “Nux vom.” maddesi kullanılabilir. Stres ve kabızlık için kullanılan doğal sağlık tedavileri karın ağrısı için de uygundur.
* Karın ağrısının nedeni hazımsızlık ise, nane çayı ya da papatya çayı içilebilir.
* Çocuğunuzun içinde bulunduğu duygusal dünyayı da göz önünde bulundurun. Çocuğunuz sürekli karın ağrısından şikâyetçi ise, bu şikâyetin ardında yatan duygusal bir sorunun olup olmadığını tespit edin. Çiçek esansları (misk otu) sinirlere de iyi gelir, çocuğunuz çok aceleci ise ya da sabırsızsa sabır otu kullanabilirsiniz. Misk otu korku nedeniyle ortaya çıkan karın ağrıları için kullanılabilir. Çocuğunuz bir değişim sürecinden geçiyorsa, örneğin, ergenlik, değişik sınavlar, yeni bir okul, yeni bir kız arkadaşı ya da yeni bir bakıcıya alışma gibi dönüm noktası sayılabilecek olaylar yaşıyorsa, ceviz ve ceviz yağı tüketimini artırın.
* Sinirsel karın ağrıları kedi otu ya da papatya çayı ile hafifletilebilir.
Faydalı terapiler
Homeopati, herbalizm, besin terapisi, çiçek esansları, yoga, Ayurveda, aromatera-pi, refleksoloji ve masaj.
Evde yapabilecekleriniz
Tedaviye başlamadan önce karın ağrısına neden olan etkeni bulmaya çalışın. Çocuğunuzun hayatını gözden geçirin ve herhangi bir duygusal ya da fiziksel sorunun olup olmadığını tespit edin. Çocuğunuzun beslenme ve uyku düzenini korumaya önem verin, kendisine zaman ayırmasını sağlayın, bol bol egzersiz yapması konusunda kendisine telkinlerde bulunun ve stres altında kalmamasına özen gösterin. Bazı çocuklar özellikle de okul zamanlarında karın ağrısı çekerler ve okullar tatile girdiğinde karın ağrıları anında geçiverir.
Çocuğunuzun karın ağrısının temelinde okula gitmeme isteğinin bulunduğunu düşünüyorsanız bile, karın ağrısına eşlik eden belirtileri göz önünde bulundurun. Karın ağrısı duygusal kökenli bile olsa, çocuğunuzda ağrı ya da acıya neden olan etkenin kökenine inmenizde yarar vardır. Sabırlı olmaya çalışın ve sorunun kökenine inin. Bunu yaparken de size önerdiğimiz doğal sağlık tedavilerini uygulayabilirsiniz. Çocuğunuza anlayış ve sevgi gösterin. Çocuğunuzun karın ağrılarının okula gitmeme isteği yüzünden ortaya çıktığını düşünüyorsanız, okuluna giderek öğretmeni ve hatta arkadaşları ile konuşun.