tedavisi, belirtileri, Hakkında Bilgi, Nedir

Kaplıcalarda Tedavi Programı

Kaynarcalar mineral içeriği zengin sı­cak madensularının yeryüzüne çıktığı kaynaklardır. Bu suların bileşimi birbirlerine çok yakın kaynaklarda bile bazen tedavi etkisini değiştirecek ölçüde çeşit­lilik gösterebilir. Kaplıcalar madensularından yararlanma amacıyla kaynarcala­rın çevresinde kurulan tesislerdir. Genellikle banyo yaparak yararlanılan bu tesislerde içme kürleri de uygulanabi­lir. Hekim denetiminde fizik tedavi ya­pılan, hidroterapi aygıtlarıyla donatıl­mış kaplıcalar hastalara çok daha yarar­lı olmaktadır.

Hekim önerisiyle başlatılması gere­ken kaplıca tedavisi belirli bir program içinde yürütülmelidir. Hastanın genel durumunun incelenmesi büyük önem taşır. Tedaviyi aksatacak sorunların da ortadan kaldırılması gerekir. Örneğin hastanın süren bir diş sorunu kaplıca te­davisinden tam anlamıyla yararlanılamamasına yol açabilir.

Uzmanlar tedavinin üç hafta boyun­ca kaplıcadan en az 18 gün yararlana­cak biçimde sürdürülmesini önermekte­dirler. Kadınlarda bu dönem âdet gör­me arasına denk düşecek biçimde seçil­melidir. Uygulamalar üç haftalık süre­nin hastayı en az yorarak tedaviden en olumlu sonuçların alınmasını sağlaya­bildiğini göstermektedir.

Tedavinin yineleme sıklığı da tartış­ma konusudur. Ama uzmanların çoğu üç yılla sınırlı kalmayıp tedaviye uzun bir süre devam etmekten yanadır. Ayrı­ca kaplıca değiştirmekle de daha yararlı sonuçlar elde edilebilir.

Kaplıcada kalındığı süre boyunca hekim gözetiminin olması büyük yarar sağlar. Bunun gerçekleşmediği durum­larda hastanın ortaya çıkabilecek belirti­leri dikkatle izleyerek beklenmeyen bir durum karşısında hemen tedaviyi kes­mesi ve hekime başvurması yararlı olur. Ama kaplıcada geçen ilk haftanın so­nunda hastalarda tedaviye bir çeşit tepki biçiminde ortaya çıkan belirtilere olduk­ça sık rastlanır. Bu belirtiler örneğin romatizmal hastalığın gidişi sırasında ek­lem ağrılarının yeniden başlaması ya da artması gibi iyileştirilmesi amaçlanan hastalığın alevlenmesiyle sınırlı kalma­yabilir.

Bazen baş ağrısı, kas ve kemik ağrıları, ruhsal ve bedensel güçsüzlük, uykusuzluk ve bunaltı gibi çok çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bu olumsuz etki­ler çoğu zaman hastanın yorucu tedavi programına uyum sağlayamadığını gös­terir. Ama programın yeniden düzenlen­mesiyle sorunlar kısa sürede giderilerek etkili bir tedavi sağlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Güncel Konular