Kanımızın Düşmanı Lösemi
Lösemi Nedir?
Lösemi hastalığı halk arasında bilindiği gibi diğer bir adı ise kan kanseridir. Kan kanseri denmesinin sebebi ise, vücutta bulunan bütün gelişmiş büyük kemiklerin iç kısmını kapsayan ve kan yapımını gerçekleştiren kemiklerin ilik kısmında kendisini göstererek burada gelişme gösterir. İnsan hayatındaki meydana gelen diğer kanserlere ait aynı özellikleri de ayrıca taşımaktadır.
Çoğu hastalıklarda olduğu gibi lösemide de çeşitli rahatsızlık tipleri bulunmaktadır. Fakat lösemi hastalığı geçirmiş kişinin hangi tip olursa olsun bir ortak özelliği bulunmaktadır. Bu özellik vücudun korunması için çeşitli mikroplara karşı diş gösteren akyuvarların kontrolde çıkarak düzene sokulamayacak şekilde çoğalma göstermesidir. Bu çoğalmalar sonucu akyuvarların yani lökositlerin vücutta savunamayacak duruma gelerek alyuvar yani alyuvarların ve trombosit gibi çeşitli kan hücrelerinin görevlerini tam olarak yerine getirmesine engel olur.
Lösemi hastalığı bulunan bir kişide lökosit 1mm³ bulunan kanda 1 milyon gibi bir ortalama ile bulunmaktadır. Lösemi hastalığına yakalanmamış kişilerde ise 1mm³ bulunan kanda ortalama 4 bin – 11 bin arasında oynama göstermektedir. Ayrıca 1mm³ bulunan kanda 5 milyon civarı eritrosit bulunmaktadır.
Lösemi hangi akyuvar üzerinde şiddetli düzeyde artış ve kanserleşme belirtisi gösteriyorsa, o kısmın adı ile anılmaktadır.
-Akut Lenfositik Lösemi (ALL): Olgunluk zamanından ziyade daha çok çocukluk zamanında kendisini gösteren bir lösemi tipidir.
-Akut Myeloid Lösemi (AML): Kan oranı çok düşük seyreden bir lösemi tipidir.
-Kronik Lenfositik Lösemi (KLL): Genelde orta yaş (50+) üzerindeki kişilerde görülen ve yavaş yavaş gelişim gösteren bir lösemi tipidir.
Lösemi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Eğer lösemi Akut Lenfositif tipinde ise, halsizlik yaratma, çeşitli kanamalar meydana getirme, çabuk bir şekilde yorulma, zayıflama, eklem yerlerinde şişlikler meydana getirir. Bunların yanı sıra enfeksiyon kapılmışsa ateşlenme, terleme ve titreme gibi durumlarda meydana getirir. Bu durumların birçoğu tüm lösemi tiplerinde de görülen ortak bir rahatsızlıktır.
Löseminin Tedavi Yöntemi?
Lösemi hastalığı geçmiş yıllarda ki gibi çözümü bulunamayan bir hastalık değildir. Artık günümüzde gelişen teknoloji ve ekip ile tedavi edilebilen bir hastalık haline gelmiştir. Günümüzde lösemi hastalığına yakalanmış çocukların birçoğu iyileşme göstermektedir.
Çocuklarda kanser gibi hastalıklar çok nadiren görülse de, her 3 çocuktan 1 tanesi lösemiye yakalanma riski görülmüş ve tedavisi tamamlanmaz ise ölüme neden olan bir durumdur.
Lösemi hastalığının tanısı koymak çok basittir. Hasta üzerinde yapılan tahlillerde akyuvarlarda normalin üzerinde artışın meydana gelip gelmediği ve kan sayımı yapılarak anlaşılabilmektedir.
Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…