Kalbin Sinsi Düşmanı Mitral Kapak Hastalığı
Mitral Kapak Nedir?
Kalbimizde işlev yapan ve kanın geriye kaçmasını engelleyen bir kapakcıktır mitral kapak. Bu kapak kalbin sol kulakcığı ile sol karıncığı arasında yer alır ve açıklığı 4-6 cm2’dir. Mitral kapağın açılıp kapanması sağlayan üç adet kas vardır. Bu kaslar ya da kapağın sol kapakcığa tutunmasını sağlayan ipliksi dokularda herhangi bir hasar ya da deformasyon oluşması kapakta yetmezlik yapar. Bu yetmezlik ise mitral kapak hastalığı olarak adlandırılır.
Hastalık oldukça sinsi şekilde ilerler ve seneler sonra akciğer yetmezliği, hipertansiyon gibi şikayetlerle doktora gidildiğinde hastalık bulunur. Mitral kapak hastalığı vücutta ödem, damar yetmezliği, hipertansiyon gibi hastalıklara sebep olur.
Mitral Kapak Hastalığının Nedenleri Nedir?
Mitral kapak hastalığının ne önemli nedeni arasında yer alır. Çünkü beta mikrobu adı verilen bakteri genellikle boğaz enfeksiyonu olarak kendini gösterir. Mikroba bağlı olarak gelişen savunma mekanizmasının kalp kapağında tutunması ile kapakta bir darlık meydana gelir ve yetmezlik başlar.
– Mitral kapağın sarkması
Kalıtsal olarak geçiş gösteren bu faktör genellikle kadınlara görülür ve mitral kapak yaprakcıklarının sol kulakcığa sarkması şeklinde ortaya çıkar.
– Kalp iltihabı
Daha önceden geçirilen bir kalp iltihabı hastalığı bulunuyorsa bu iltihap mitral kapağı zedelemiş, hasar vermiş olabilir. Genellikle yaşlı, şeker hastaları, uyuşturucu bağımlıları gibi direnci düşük kişilerde görülür.
– Doğumsal nedenler
Çok sık rastlanmayan bir durumdur. Kişinin doğumundan itibaren mitral kapağında dar ya da yetmezlik olmasıdır.
– Kalp krizi
Geçirilen bir kalp krizi sonrası koroner damarın tıkanmasına bağlı olarak mitral kapağın da sol karıncığa tutunmasını sağlayan kas dokusu ölür. Bu durumda mitral kapakta bir yetmezlik meydana gelir.
Belirtileri Nelerdir?
– Göğüs ağrısı,
– Nefes darlığı,
– Çabuk yorulma,
– Köpüklü balgam çıkarma,
– Çarpıntı gibi belirtileri vardır. Ancak hastalığın teşhisi elbette doktor kontrolünden sonra belli olur.
Mitral Kapak Nasıl Tedavi Edilir?
Cerrahi olarak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Cerrahi müdahalede ise amaç hastada herhangi bir yara iz bırakmadan hastalığa çözüm olabilmektir. Bu nedenle mitral kapak ameliyatı hastanın sağ koltuk altından girilerek ve herhangi bir kas, doku, kemik kesmeden yapılır. Bu sayede hata hem daha çabuk iyileşir hem de günlük yaşam kalitesinden ödün vermeden taburcu olur. Bu tedavi yöntemi ile mitral kapak hastanın kapak sorunun bağlı olarak ya değiştirilir ya da iyileştirilir.
Hoşça Kalın, Sağlıkla Kalın…