Kabusumuz Olan Minik Noktacıklar Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Hiç ummadığımız bir anda yanağımızda ya da alnımızda çıkan minik bir noktacık son derece canımızı sıkabilir. Ne yazık ki bu minik noktacıktan hemen kurtulmamızda mümkün olmaz. Bazen iltihaplı şekilde korkunç görünümler alan bu noktacıklara genel olarak sivilce adı verilir.
Peki nedir sivilce?
Akne vulgaris olarak adlandırılan ve halk arasında sivilce olarak bilinen bu hastalık hemen herkesin çok sık karşılaştığı bir deri hastalığıdır. Deri de kırmızı renkte, siyah nokta şeklinde kendini göstermektedir. Deride yağ oranı yüksek olan kısımlardan daha çok kendini gösteren bir rahatsızlıktır.
Ergenlik çağının başlarında boy göstermekte olup bu zamanda oluşan sivilcelere zamanında müdahale edilmediği taktirde ileride kalıcı izler bırakabilmektedir.
Sivilce denildiğinde akla ergenlik gelmemelidir. Sivilceler genel olarak 12 ile 18 yaşları arasında kendini gösterse de kadın ve erkekte olmak üzere hemen hemen her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Toplumumuzun %80’inde görülen bir durumdur.
En çok hangi bölgelerde görülür?
Ergenlik döneminde yağ bezlerinde bozulmalar görülmektedir. Bunun nedeni ise cilt altında bulunan yağ miktarlarının artmasından kaynaklanmaktadır. Genel de göğüs, yüz, sırt bölgelerinde daha çok görülür.
Dikkat edilmesi gereken ise özellikle yüz bölgesinde çıkan sivilcelere erken tedavi ettirilmelidir. Yüz bölgesinde ki sivilceler zamanında tedavisi ettirilmediği taktirde, hayat boyu bu rahatsızlığı çekmenize sebep olabilir ve en önemlisi psikolojik olarak büyük rahatsızlık hissedebilirsiniz.
Çok farklı şekilde kendini gösterebilir. Genel olarak kırmızı görünen sivilceler, bazen beyaz gibi ya da siyah noktalar şeklinde de görülmektedir.
Sivilcenin artmasına neden olan faktörler nelerdir?
-Genetik faktörler
Anne – baba da sivilce olması çocuklarında sivilce görünme ihtimalinin yüksek olması anlamına gelmektedir. Tabi ki hormonların da bu hastalık üzerinde büyük bir etki yaratmaktadır.
-Güneş ışınları
Gün içerisinde güneş ışıklarını dikkatli bir şekilde almak gerekir. Çünkü güneş ışıkları oluşan sivilcelerin iyileşmesinde etkin rol oynamaktadır. Fakat bu süreyi uzatmamak gerekir. Eğer bu süre zarfı fazla kaçırılırsa cilt üzerinde oluşan lekeleri artırma tehlikesi vardır.
-Ter ve kozmetik ürünler
Gün içerisinde çok hareketli olmak ve buna bağlı olarak oluşan terler sivilceleri tetiklemektedir. Özellikle sivilceleri kapatmak için kullanılan kozmetik ürünleri ise sivilcelerinizin çoğalmasına neden olabilmektedir. Çünkü bu ürünler deride bulunan gözenekleri kapatmaktadır.
-Stres
Özellikle öğrencilerin sınav dönemlerinde sivilceleri oldukça artış gösterir. Bunun nedeni çok fazla stresli olmalarından kaynaklanır.
-Adet dönemleri
Kadınların adet dönemlerinde değişen hormonların etkisi ile adet öncesi ve sonrası da sivilce görülür.
Sivilcenin tedavisi var mıdır?
Sivilce, tedavisi uzun süren bir hastalıktır, geç iyileşme görülür. Tedaviye karşın en geç yanıt veren hastalık türlerinden bir tanesidir. Bundan dolayı herhangi bir kozmetik ürünü ve buna benzer yöntemler kullanılmadan hekime başvurmak gerekmektedir.
Mutlaka tedavi edilmesi gereken bir cilt hastalığı olmasına karşın, kesinlikle sivilcelerle oynanmamalı ve sıkılmamalıdır. Özellik yüz bölgelerinizde bulunun sivilcelerle oynanması halinde, ömür boyu size psikolojik sıkıntılara yaratacak izler bırakabilmektedir.
Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…