İshal Tedavisinde Beslenme
Aslında ishal başlıbaşına bir hastalık değildir aksine türlü hastalıkların habercisidir. Besin ve ilaç zehirlenmeleri, dizanteri, tifo, paratifo, kolera gibi barsak enfeksiyonları ishalin sebepleridir. Ayrıca kronik beslenme yetersizliği de ishale sebep olur.
Ülkemizde ishal daha çok çocuklarda etkili olmakta hatta çocuk ölümlerinin de önemli sebeplerindendir.
Genel olarak ishalde su ve tuz kaybının yer,ine konması ve uygun beslenme yöntemiyle iyileştirmek mümkündür. Özellikle beslenme tarzı çok önemlidir.
Bu durumdaki bir hastanın aç kalmaması gerekir. İshal tedavisinde yoğurt çok önemli bir besindir. yoğurdu pirinç lapası ile karıştırabilir, sulandırıp tuz ile karıştırarak içebilir, üzerine pekmez döküp tüketebilirsiniz.
Bebek ishallerinde emzirmeye hiç ara verilmemeli ve bol sıvı içmesi sağlanmalı. Bebek emmiyorsa yoğurdu ya da yağsız süt tozunu kaynamış suyla karıştırarak bebeğin beslenmesi sağlanmalıdır. Yoğurdu suyla karıştırdığınızda tuz da eklenmeli. Daha büyük yaşlardaki çocuklar için yoğurt ve pirinç lapası tuz eklenerek çocuklara yedirilir. İshalde azalma görüldüğünde ekşi elma suyu, şeftali suyu, havuş suyu içirilmesi gerekir. Çocuğun yaşına göre, ishali azaldıkça yavaş yavaş diyetine uygun olarak besin çeşitlerine geçilir.
İshal tedavisinde hastanın aç kalmamasına ve su, tuz kaybının yerine konmasına dikkat edilir. Bir kaç günlük ishallerde hastanın özellikle de çocuklarda besin depolarında azalma olmasından dolayı uygun diyetle aç kalmamasına özen gösterilir.