İnsülin Tipleri
İlaç firmaları çok sayıda iğne kullanımını engellemek için çeşitli insülin tipleri üretmişlerdir. Bunlar özel maddelere (çinko, protamin gibi) bağlanarak şırınga yerinden yavaş yavaş emilir ve yaklaşık 12-14 ya da 24-26 saat boyunca sürekli ve aşamalı olarak kana karışır.
Bunlara sırasıyla yan geç ve geç etkili insülin adı verilir. Hızlı etkili insülin, etkisini geciktiren maddelere bağlanmamış olduğundan, şırınga edildikten hemen sonra etki göstermeye başlar. Piyasada bulunan karışık tipteki insülinler değişik oranlarda hızlı ve geç etkili insülin içerir.
Günlük toplam insülin miktarının yanı sıra, insülinin verilme biçimi de önemlidir. Amaç, kandaki şeker düzeyini bütün gün boyunca normal değerlerde tutmak olduğuna göre, insülinin birkaç doza bölünerek verilmesi önerilmektedir.
Verilen insülinin bir bölümünün normal, bir bölümünün de geç etkili insülin olması pankreasın normal salgısının mümkün olduğunca aslına uygun olarak taklit edilmesini sağlar. Bu uygulamayla birlikte üç ana öğüne (kahvaltı, öğle ve akşam) ek öğünler de eklenmelidir. Böylece kan şekerinin düşmesi engellenmiş olur.