Horlama
Genellikle uyku halinde burundan soluk alıp verme sonucu duyulan ve arka damağın titreşimiyle oluşan düzensiz ve gürültülü sese horlama denir. Horlama, hava akımının ağız içinden geçerken bölgesel engellerle karşılaşması nedeniyle oluşur. Bademcik ve adenoid vejetasyon denen burun etleri de özellikle çocuklarda horlamaya yol açar.
Horlama, çeşitli nedenlerle oluşabilir. Uyku sırasında ses tellerini tutan kaslardaki kısmî bir gevşeme, ses tellerinin de gevşemesine neden olur. Veya derin bir uykuda, ya da şuur. kaybolmuş durumda sırt üstü yatıldığmda dil geriye düşer ve havanın geçtiği açıklığı kısmen örter. Beyin sarsıntısı veya felç geçirenlerde de horlama aynı şekilde meydana gelmektedir.
Bazen tahriş ya da iltihaplanma nedeniyle burunda veya burnun gerisindeki geçitlerde sümük toplanabilir veya burun ve gırtlaktaki kaslar normal bir şişmeye uğrar ve havanın geçişine engel olur. Burun tıkalıysa ve dudaklar sıkıca birleşmişse nefes verirken ıslık sesi çıkar. Horlama sesi, horlayanı pek rahatsız etmez. Horlayan kimse yon dönünce horlaması durur. Ağzını kapamak veya alt çenesini yukarıya doğru itmek de bazen yararlı olabilir.
Nefes almak için havayı içinize çektiğinizde, hava, gırtlağınızın üst kısmından geçer ve nefes borunuza iner. Sarkan dokular, solunum esnasında titreşim yapınca, horlama oluşur. Dört yetişkinden biri düzenli olarak horlar; ve yetişkinlerin takriben yarısı arada sırada horlar. Horlamanın sebebi, hangi dokuların titreşim yaptığına ya da hava girişini engellediğine bağlıdır.
Bir kişinin genzi, bir soğuk algınlığı ya da alerji sebebiyle şiştiği zaman, geçici horlama oluşabilir. Küçükdilin, bademciklerin ya da dilin büyük olması, horlamaya sebebiyet verebilir. Boyun bölgesindeki fazla yağlanma da hava geçiş yoluna baskı yapabilir ve horlamaya neden olabilir.
Pek çok kadın, hamileliğin son dönemlerinde, hormonlardan kaynaklanan, solunum yolu dokularının şişmesi sonucu horlar. Menopozdan önce kadınlar erkeklere oranla daha az horlar; horlama menopozdan sonra artar.
Horlama her ne kadar nadiren hayati tehlike arz etse de; uyku uzmanları horlamayı ciddi şekilde ele almaktadır.
Şiddetli şekilde horlayan biri, boğaz, ağız, damak, dil ve boyuna ilişkin adamakıllı bir muayeneden geçmelidir.
Horlayan kişiye yardımcı olacağı iddiası ile piyasaya verilmiş yüzlerce alet vardır; bunlardan kaçınılmalıdır. Daima bir doktorun değerlendirme ve önerilerine göre hareket edin.
Horlamanızın çaresi uyku pozisyonunuzu sırt üstünden yan yatmaya değiştirmek kadar basit olabilir. Çünkü pek çok kişi, sadece sırt üstü yatarken horlamaktadır. Bu, pijamanızın arkasına bir golf ya da tenis topu iliştirmek suretiyle sağlanabilir. Bu şekilde, o pozisyonda yatmak rahatsız edici olur.
Başınızı ikinci bir yastıkla yükseltmek ya da yatağın baş kısmının seviyesini yükseltmek, diğer çareler olabilir. Fazla kilolu olanların, kilo vermesi de faydalı olabilir.
Sigarayı bırakmak, alkol, uyku haplan ve trankilizanlardan kaçınmak da faydalı tedbirler olabilir çünkü bunlar solunumu yavaşlatır.