HEKİM KALBİNİZİ NASIL MUAYENE EDER ?
Kalbinizden şikâyetle hekime gittiğiniz uzman hekim önce sizi inceden inceye dinler, si birçok sualler sorar. Ekseriya teşhisin heme yarısı bu soru, cevap esnasında konur. Şikâye lerinizi ta başından başlıyarak araya lüzums tafsilât sokmadan, Ayşe hanım, Fatma han dan söz açmadan anlatınız. Sorulara dikkatle cevap veriniz, hastalığınızı ne mübalâğa edini ne de küçümseyiniz, herşeyi olduğu gibi açıklayınız.
Sorgudan sonra veya soru esnasında he kim sizi alıcı gözüyle süzer. Boyun damarları nız şiş mi, dudaklarınızda morluk var mı, ne fes alışınız nasıl? bunları inceler. Sonra elini nabzınıza atar. Arkasından tansiyonunuzu ölçer. Nihayet kalb nahiyenizi eliyle yoklar. Hekime muayene için ufacık bir pencere deliği açmayınız. Tamamen soyunmanız gizin menfaatiniz icabıdır. Hekimin kalbinizi, ciğerlerinizi dinlemesi, ellemesi, şarttır. Kalb muayenesinin tam olması için bir kalb filmi çekilmesi ve elektrokardiyogram alınması elzemdir. İcap ederse damardan ilâç verip bu ilâcın kalb içinde nasıl bir yol güttüğü araştırılır; buna anjiyokardiografi adı verilmektedir. Bazan da karakan damarının birinden sonda sokulup kalbin içine kadar sevkedilir ve ayrı ayrı herbir odanın içindeki kan tazyiki ölçülür, herbir odadan biraz kan alınıp oksijen ve karbondioksit miktarları tayin edilir ki buna da kalb kaieierizasyonu denir.
Bazı nevi kalb hastalıklarında idrar, kan muayeneleri, kanda şeker, üre aramak, kolesterol tayin etmek de icap eder. Bunları hekiminize bırakınız.