Hareketleri Yapmamızı Sağlayan Sistem
Hareketleri Yapmamızı Sağlayan sistemin hastalıklarında adalelerde hipsrtoni veya rigor denilen bir sertlik veya hipotoni denilen bir gevşeklik meydana gelir. Öğrenme ile ilgisi kalmamış,otomatikleşmiş hareketlerimizde bir bozukluk başgösterir. Yani tremor, köre v.b. istemsiz bazı hareketler görülür. İstemsiz ve amaçsız olarak el, kol, ayak gibi organlarımızın ani, sıçrama şeklinde geniş hareketlerine tıp dilinde köre denir.Parkinsonizm, diğer bir deyişle paralizi agitans denen hastalıkta ekstrapircmidal bozukluklar vardır.
Syndenham koresi: Daha çok kız çocuklarında görülen, sinsi olarak başlayan bir ekstrapiramidal sistem hastalığıdır. Sofrada elinden çatal, bıçak, bardak düşüren, büyüklerine nedensiz yere sırıtan, dil çıkaran çocuk çek kere hastalığının teşhis edilemediği dönemde ailesi tarafından cezalandırılabilir. Üst organlardaki istem dışı davranışlar, istemli davranışların düzenini bozar ve ataksi denilen garip yürüyüş şekli meydana gelir. Adalelerin tonüsü azalmış, sanki felç olmuş gibidir. Tendon refleksleri örneğin patetla refleksi alınamayacak kadar azalabilir. Bu hastalık sinir hastalıkları uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Tedavide antiro-matizmal ilaçlar, kortizon ve hidantoin kullanılabilir.Huntington koresi: Kalıtımla dominant olarak geçen ve orta yaşlarda görülen bir hastalıktır. Koreik hareketler daha hızlı ve sıçrayıcıdır. Zamanla konuşma güçlüğü (d.izartri),ataksi ve bunama başlar. Tedavide Tetrabenazine (Nitoman) kullanılabilir. Hastaların ailelerine genetik konusunda öğütler verilmesi, aile içi evliliklerin önlenmesi gereklidir.
Wilson hastalığı : Ailevi olarak görülen karaciğer sirozu ile beraber seyreden bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığa hepatolenti-küler dejenerasyon adı da verilmiştir. Zekâ yetenekleri bozulmuştur. Bakır metabolizması bozukluğu sonucu meydana gelen bir