Göz Altındaki Mor Halkalar
Gözler altındaki mor halkalar yalnızca yaşlanmanın bir göstergesi olarak algılanmamalıdır. Bu kötü durum her yaştan kişide görülebilir ve kimi hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu sebeple, yalnızca estetik olarak kayda değer olmayıp önemle üzerinde durulması icap eden bir ön belirti olarak değerlendirilmelidir.
Göz altındaki mor halkaların meydana gelmesine sebep olan hastalıkların en önemlileri aşağıda başlıklar sıralanmıştır.
SAMAN NEZLESİ
Gözlerde kaşıntıya neden olan hastalıklarda, cildin ovalanması ve kaşınması cildin rengini koyulaştırır. Saman nezlesi olan kişilerde, özellikle polen mevsiminde bu halkalar gözle görülür bir şekilde belirgin bir hal alır. Kimi besin alerjileri de göz altlarının koyulaşmasına sebep olabilir.
GÜNEŞTE KALMA
Esmer insanlar dahi yazın güneşte çokça kaldıklarında, gözlerin altındaki deride pigment artışı meydana gelebilir, zira güneş ışınları ciltteki hücrelerde melanin yapılmasını çoğaltır. Melanin de derinin koyu bir renk almasına neden olur.
KALITSAL
Varisli venler gibi, gözler altındaki koyu halkalar da kalıtsal yani genetik bir durumdur. Gözler altındaki deri çok incedir ve deri altındaki geniş damarlardan kan akarken deriye mavimsi bir renk verir. Deri ne kadar saydam ve açıksa bu halkalar da o kadar belirgin bir görünüm alır.
İLAÇLAR
Damarları genişletme özelliği olan bütün ilaçlar gözler altında mor halkalara neden olabilir. Gözler altındaki deri ince ve narin olduğundan, damarların genişlemesi ve kan akımındaki artış deriye koyuluk verir.
BESLENME
Beslenme bozukluklarında da gözler altında morarmalar oluşabilir.
YORGUNLUK VE UYKUSUZLUK
Uykusuzluk ve aşırı yorgunluk derinin solmasına, bu da derinin hemen altındaki damarların daha belirgin olarak görülmelerine, yani mor halkalara yol açar.
GEBELİK VE ADET DÖNEMİ
Gebelik sırasında ve adet dönemlerinde de deri daha solgundur. Böylece deri altında seyreden damarlar daha belirgin olarak görülür, deri koyulaşır.