Gıda maddelerinde bulunan kimyasallar
Gıda maddeleri içinde bulunan kimyasal maddeler vücudumuzda toksik maddelerin birikimine neden olur.
Çocuklarının boğazından geçen her bir lokmanın kalitesine önem veren anne ve babalar bu bölümü dikkatle okumalıdır. Gıdaların içindeki katkı maddeleri insan vücuduna büyük zarar verir, bağışıklık sistemini zayıflatır, gelişimi etkiler, psikolojimiz üzerinde büyük bir rol oynar, konsantrasyonu düşürür, vücudu toksinlerle zehirleyerek enfeksiyonlara karşı savunma sistemini yavaşlatır. Çocuklar için piyasaya sürülen birçok gıda maddesi katkı maddeleri ile hazırlanmaktadır çünkü üreticiler çocukların dikkatini çekmek amacıyla parlak renkli, aşırı şekerli, rafine ve işlenmiş yiyeceklere odaklanmaktadır. Yemek seçen çocuklar bile en sevdiği film ya da çizgi film karakterinin resmine benzetilmiş bir kurabiyeye ya da cipse asla hayır diyemez. Her ne kadar zor ve can sıkıcı bir iş olsa da, anne ve babaların yapması gereken en önemli şey marketlerden alınan her ürünün paketini dikkatle okumaktır. Piyasada satılan gıda maddelerinin içeriklerini tek tek okuyarak bu konuda kendinizi eğitebilirsiniz.
Her gıdada doğal yollarla oluşmuş birtakım “doğal kimyasallar” bulunur. Ancak piyasadaki birçok gıda maddesinde sonradan eklenmiş katkı maddeleri suni kimyasallardandır. Bazı kimyasallar gıdaların tadının korunması için, bazıları raf ömrünü uzatabilmek için ve bazıları da ek tatlar ve renkler katabilmek için kullanılmaktadır. Piyasadaki bazı çocuk gıdaları sonradan ilave edilen birtakım vitamin ve minerallerle güçlendirilmektedir.
Bu durumda iyiyi kötüden nasıl ayırabiliriz?
İyi, kötü ve çirkin
Amerika ve Kanada gibi ülkelerde katkı maddelerinin kullanımı yapılan bazı reklamlarla aklanmaya çalışılmıştır. Aslına bakarsanız gıdalara sonradan eklenen bazı katkı maddeleri insan sağlığına yararlıdır. Örneğin, “askorbik asit” adı verilen C vitamini piyasadaki maddelere eklenen yararlı katkı maddesidir. Diğer katkı maddeleri ise genellikle gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılmaktadır.Birçok üretici insanların kimyasallar konusunda ne kadar tedirgin olduğunu artık anlamaya başlamıştır. Bu nedenle, kullanılan kimyasalların bilimsel adları paketlerin üzerine yazılarak halka bu kimyasalların tıbbi geçerliliğinin olduğu gösterilmeye çalışılmaktadır. Oysa bu kocaman bir yalandır. Üreticiler paketlerin üzerine koydukları uzun bilimsel adlarla tüketicilerin aklını karıştırmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle paketlerin üzerinde yazılan karmaşık kimyasal adlara çok dikkat edin. Özellikle de rengârenk ve ışıltılı yiyeceklere, değişik aramalarla tatlandırılmış aşırı şekerli gıda maddelerine dikkat edin. Yiyeceklere sarı bir renk katan “tartrazin” isimli kimyasala çok dikkat edin çünkü bu maddenin çocuklarda hiperaktiviteye neden olduğu söylenmektedir. Tehlike listenizde yer alacak olan diğer katkı maddeleri ise “amarant” ve gıdalara suni olarak kırmızı renk veren “kritrozendir”. Bu maddelerin kanserojen olduğu bilinmektedir.