Felç olma, İnme
Organik veya fonksiyonel bir nedenle adalelerin çalışmamasına, genel olarak felç denir. Halk arasında inme diye isimlendirilen apapleksi bir beyin afeti sonucu meydana gelen felcin tıptaki adıdır. Çok kere bedenin bir yarısını tuttuğu için hemipleji adını alır. Sinir sistemini oluşturan sinirlerin bir bölümü, adalelerin çalışmasından sorumludur.
Merkezden aldıkları emirleri ileterek hareketi sağlarlar. Sinir sisteminin bu bölümüne motor sistem veya piramidal sistem adı verilir. Piramidal sistemin çeşitli nedenlerle (travma, damar hastalıkları, iltihap, zehirlenme, tümör veya doğuştan) hastalanması değişik felçlerin meydana gelmesine neden olmaktadır,
Hemipleji dediğimiz felçler çok kere bir beyin kanaması sonucu birden başlar. Bilinç kaybolur, serebrospinal sisteme ait vazifeler, ani hareket, his ve refleksler felce uğrar, hasta komaya girer.
Felcin meydana geldiği tarafta kol ve bacaklar gevşek, hareketsizdir. Hasta sanki uyuyormuş gibidir. Her nefes verişte felce uğramış tarafın yanağı sanki pipo içiyormuş gibi, şişer. İdrarını ve dışkısını tutamaz. Ağır seyreden vakalarda ateş 40°C’ye kadar yükselebilir ve hasta bir süre sonra kaybedilebilir. Koma hali sadece beyin kanamalarına ait bir tablo olmayıp başka hastalıklarda (diabet, üremi ve bazı enfeksiyon hastalıklarında) da görülür.
Bütün hemiplejilerde beyinde kanama şart değiidir. Bazen damarların daralması veya bir pıhtı ile tıkanması sonucu da felç meydana gelebilir. Bu tür felçler zamanla açılır ve iyileşir. Koma geçtikten sonra afetin beyinde yerleştiği yere göre belirti veren, önce gevşek (flask) sonra gergin (spastik) bir felç gelişir. Doktorlar, özellikle nörolog dediğimiz sinir doktorları hastayı muayene ve reflekslerini kontrol ettikten sonra, hastalığın cinsini ve yerini belirleyerek tedaviye başlarlar.
Yapılacak ilk yardım, hastanın rahat solumasını sağlamak ve kıpırdatmamakîır. Teşhise göre kanamayı durduracak ilaçlar veya pıhtılaşmayı azaltacak Heparin gibi ilaçlar kullanılır.