Doğuştan Kalp Hastalıkları
Doğuştan kalp hastalıkları, doğum öncesi bebek daha anne rahmindeyken kalp gelişmesinde oluşan bir bozukluk nedeniyle ortaya çıkar.
Dünya çapında yapılan araştırmalara göre yenidoğanların % 0,7’sinde kalp anormalikleri tespit edilmiştir.
Doğuştan kalp hastalıklarının sebebi genellikle pek belirlenemez. Gebeliğin ilk aylarında geçirilen iltihabî hastalıklar (kızamıkçık gibi), alınan bazı ilaçlar, radyasyona maruz kalma, yakın akrabalar arasında yapılmış evlilikler, annenin hamilelik esnasında sigara içmesi veya alkol alışkanlığı, düşük tehdidinin kaldırılması için yapılan bazı müdahaleler, annede şeker hastalığı gibi sebepler sorumlu tutulmaktadır.
Belirtiler:
Yenidoğanın istirahat ve ağlama sırasında morarması, beslenme bozukluğu, gereken ölçüde kilo alamaması, sık sık tekrar eden solunum yolu enfeksiyonları genellikle en erken görülen belirtilerdir.
Dudaklarda, el ve ayak parmak uçlarında eforla ve istirihatte morarmalarla nefes darlığı, çabuk yorulma, efordan sonra oturma, ayaklarda ve karında şişme, baş dönmesi, bayılma, baş ağrısı diğer belirtilerdir.
Teşhis ve tedavi:
Doğuştan kalp hastalıklarının ağır olanları hayatla bağdaşamadığından yenidoğan hemen veya birkaç ay içerisinde ölebilir. Onun için bu gibi durumlarda erken teşhis dolayısıyla zamanında müdahale, bebeğin tek yaşama şansıdır. Bu açıdan bakıldığında, doğumların tam teşkilatlı sağlık kurumlarında ve mutlaka uzman hekimler denetiminde yapılmasının önemi bir kere daha anlaşılır.
Son yıllarda kalp cerrahisinde meydana gelen yeniliklerle bu hastalıkların bir kısmı tamamen iyileştirilebilmektedir. Bu nedenle bu şekilde belirtileri görülen bebeklerin en kısa zamanda hekime götürülmesi, hastalığın teşhis edilmesi gerekir.
Doğuştan kalp hastalığı olan çocukların da tıpkı romatizmal kalp hastalığında olduğu gibi enfeksiyonlardan korunmaları gerekir.